Τι είναι το Modem


Το modem, είναι μια συσκευή που όλοι γνωρίζουμε πως είναι απαραίτητη για την σύνδεση στο Internet. Το modem είναι ο δικτυακός εξοπλισμός που επιτρέπει την μεταφορά ψηφιακών δεδομένων μέσα από μια απλή αναλογική τηλεφωνική γραμμή γωνστή ως PSTN. Η λέξη modem βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων modulator και demodulator δηλαδή διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση. Υπάρχουν ακόμη ως συσκευές στην αγορά και χρησιμοποιούνται για σύνδεση με το Internet. Είναι τελικά το modem και το router το ίδιο ή διαφέρουν σε κάτι; Πάμε να δούμε! 

Περιεχόμενα

  • Τι είναι διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση
  • Γιατί χρειάζεται το Modem
  • Modem vs Router
  • Τύποι Modem

Τι είναι η διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση

Όπως αναφέραμε το modem εκτελεί δύο πολύ βασικές διαδικασίες με τους όρους διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση. Οι διαδικασίες αυτές αφορούν την κατάλληλη μετατροπή του σήματος που δεχόμαστε αλλά και στέλνουμε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής με την οποία είμαστε συνδεδεμένοι με τον πάροχο πχ. ΟΤΕ. Τι σημαίνει μετατροπή του σήματος;
Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει το γνωστό ραδιόφωνο. Για τους πιο παλιούς, αναφέρομαι στην συσκευή που έπρεπε να κουνάμε μια κεραία πέρα δώθε για να πιάσει σήμα και για τους μικρότερους της παρέας, πάρτε ως παράδειγμα το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Σε αυτή τη συσκευή, υπάρχει ένα "κουμπί" που για να την ακρίβεια λέγεται ποτενσιόμετρο και περιστρέφεται επιτρέποντας μας να "πιάσουμε" διαφορετικούς σταθμούς. Αυτό μάθαμε, αυτό κάναμε! Αλλά στην πραγματικότητα τι ακριβώς κάναμε όταν περιστρέφαμε αυτό το "κουμπί"; Αλλάζαμε την συχνότητα στην οποία "ακούμε". 
Ένα αυτοκίνητο έχει διάφορα χαρακτηριστικά, χρώμα, μάρκα, κυβικά, επιτάχυνση. Αλλάζοντας ένα από αυτά το διαμορφώνουμε, το αλλάζουμε σωστά; Έτσι και ένα σήμα πέρα από την συχνότητα έχει και άλλα χαρακτηριστικά όπως το πλάτος και την φάση. Αλλάζοντας ένα από αυτά, αλλάζουμε το σήμα, το διαμορφώνουμε ή το αποδιαμορφώνουμε αντίστοιχα. Ποιός είναι υπεύθυνος για όλες αυτές τις αλλαγές; Φυσικά αυτό που αποκαλούμε MODEM.

Γιατί χρειάζεται το modem

Το κινητό, το laptop και ο υπολογιστής σας είναι ψηφιακές συσκευές. Αυτό σημαίνει πως δηλαδή με ψηφιακό σήμα. Οι τηλεφωνικές γραμμές απο την άλλη έχουν αναλογικό σήμα, δυστυχώς η ευτυχώς κανείς δεν περίμενε στην δεκαετία του 70 και 80 να έχει το Internet τόσο μεγάλη εξάπλωση.
λειτουργούν με 0 και 1,
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ο λόγος που οι τηλεφωνικές γραμμές λειτουργούν με αναλογικό σήμα είναι γιατί δημιουργήθηκαν για να μιλάμε μέσω τηλεφώνου και όπως είναι γνωστό ο άνθρωπος μιλάει και ακούει με αναλογικό σήμα (ήχο), ούτε 0 καταλαβαίνουμε, ούτε 1.
Εδώ δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα, ένα πρόβλημα που έπρεπε κάπως ένα ψηφιακό σήμα να γίνει αναλογικό. Άρα, δεδομένα προς και απο τον υπολογιστή μας (ψηφιακά δεδομένα) να γίνουν αναλογικά ώστε να μπούρούν να περάσουν μέσα από τις αναλογικές γραμμές του ΟΤΕ.
Νομίζω πως πλέον καταλαβαίνετε πως το modem χρειάζεται γιατί ο άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά απο οτι λειτουργεί ο υπολογιστής και κάνει τις απαραίτητες μετατροπές στο σήμα..

MODEM vs ROUTER

Το router είναι μια συσκευή που μας επιτρέπει να συνδεδούμε στο Internet. Το modem είναι το ίδιο. Άρα είναι τα ίδια; Η απάντηση είναι όχι. Το modem είναι οτι είπαμε παραπάνω και κάνει μόνο όσα είπαμε παραπάνω. Το router δεν είναι απλά router αλλά πολλά παραπάνω. Ένα router λοιπόν είναι:
  • Router
  • Modem
  • Switch

Το Router ως Router

Ένα router είναι υπεύθυνο στο τοπικό σας δίκτυο να δρομολογεί όλα τα πακέτα από και προς κάθε έναν υπολογιστή. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κάνει αυτό που αποκαλούμε routing.

Το Router ως Modem

Αν και δεν ισχύει πάντα, τα περισσότερα router και σίγουρα όσα μας δίνουν οι πάροχοι Internet, έχουν ενσωματομένο το κομμάτι του modem. Άρα αγοράζοντας το router, έχουμε ήδη αγοράσει και το modem. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε κοιτάζοντας τις διαθέσιμες θύρες, αν δείτε πως λείπει η θύρα για το τηλεφωνικό καλώδιο, κάτι πάει στραβά και μάλλον δεν έχετε το modem μέσα στο router.

Το Router ως Switch

Κοιτάζοντας στην πίσω όψη του router μπορείτε να δείτε πως υπάρχουν παραπάνω από μια θύρες για σύνδεση με καλώδιο ethernet, ενσύρματο καλώδιο για σύνδεση με τον υπολογιστή. Αυτό σημαίενι πως υπάρχει μέσα στο router ένα switch.

Τύποι modem

Υπάρχουν δύο συνηθισμένοι τύποι μόντεμ:
  • Τα μόντεμ ευρείας ζώνης. Τα μόντεμ ευρείας ζώνης συνδέονται είτε σε καλωδιακό κύκλωμα είτε σε ψηφιακή συνδρομητική γραμμή (Digital Subscriber Line, DSL) και προσφέρουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Internet.
  • Τα μόντεμ σύνδεσης μέσω τηλεφώνου. Τα μόντεμ σύνδεσης μέσω τηλεφώνου συνδέονται στο Internet χρησιμοποιώντας γραμμή τηλεφώνου, συνήθως με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από ότι τα μόντεμ ευρείας ζώνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού