Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το καλώδιο Ethernet (CAT5, CAT6, Crossover);

Το καλώδιο ethernet είναι το πιο δημοφιλή όσο αναφορά τα δίκτυα υπολογιστών. Συνήθως συνδέει συσκευές σε τοπικό δίκτυο όπως υπολογιστές, routers, switches, XBOX κτλ. Το καλώδιο ethernet πήρε το όνομά του απο το πρωτόκολλο ethernet και στην πραγματικότητα το καλώδιο λέγεται CAT5 και CAT6 σύμφωνα με την EIA/TIA. Αυτά είναι και τα πιο δημοφιλή.Η κατηγορία 5 και 6 όπως αναφέρθηκε πιο πάνω έχει εσωτερικά 8 καλώδια δηλαδή 4 ζεύγη. Όταν υποστηρίζεται το Fast Ethernet η ταχύτητα αγγίζει τα 100Mbps. Οι δύο άκρες του καλωδίου τελειώνουν σε ένα RJ45 βύσμα. Αν και έχουν δημιουργηθεί CAT6 και 7ης γενιάς, το καλώδιο CAT5 είναι το πιο δημοφιλές απο τα υπόλοιπα καθώς προσφέρει ταχύτητα και είναι πολύ πιο οικονομικό.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το καλώδιο 5ης γενιάς έχει 4 ζεύγη απο καλώδια συνδεδεμένα με την σειρά WO, O, WG, Be, WBe, G, WBr, Br όπως φαίνεται και στην εικόνα.

Ένας ξεχωριστός τύπος καλωδίου όπου είναι πάλι ethernet λέγεται crossover. Χρησιμοποιείται να για συνδεθούν δυο υπολογιστές μεταξύ τους και αν δημιουργήσουν ένα πολύ μικρό δίκτυο μεταφέροντας αρχεία. Μπορείτε να δείτε εδώ σε παλιότερη δημοσίευση πως δημιουργείται ένα τέτοιο καλώδιο.Μειονεκτήματα & Περιορισμοί

Το καλώδιο ethernet δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άπειρο μήκος. Συνήθως μετά τα εκατό(100) περίπου μέτρα το σήμα αρχίζει αν εξασθενεί τόσο ώστε είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί οπτική ίνα η κάποιος άλλος τρόπος. Επιπλέον, υπάρχουν απλά και ενισχυμένα καλώδια. Η διαφορά είναι κυρίως στο εσωτερικό και όχι εξωτερικό. Τα ενισχυμένα περιέχουν εσωτερικά κάποια επιπλέον υλικά για να μειώνεται ο θόρυβος που προκαλείται απο το περιβάλλον. Για παράδειγμα δοκιμάστε να κάνετε μια κλήση με το κινητό σας και να το το τοποθετήσετε πολύ κοντά στο καωλ΄διο. Δείτε τι ακριβώς σύνδεση έχετε στον υπολογιστή σας τώρα. Το κινητό και πολλά άλλα χρησιμοποιούν κύματα μη εμφανή στο ανθρώπινο ΄μάτι που όπως λέμε προσθέτουν θόρυβο στο κανάλι δηλαδή το καλώδιο μας.

Εναλλακτικές ιδέες

Εκτός απο το ethernet καλώδιο υπάρχει και κάποιες εναλλακτικές ιδέες που προφανώς έχουν μειονεκτήματα αλλλά και πλεονεκτήματα. Μιας απο αυτές είναι η Wireless και η bluetooth σύνδεση. Σε αυτές τις συνδέσεις δεν χρησιμοποιούνται καθόλου καλώδια και είναι ασύρματες. Μια wireless σύνδεση είναι πιο ισχυρή απο την bluetooth και χρησιμοποιείται συνήθως σε σπίτια με τοπικά δίκτυα. Ωστόσο το σήμα χάνεται και εξασθενεί απο τους τοίχους, τις πόρτες και γενικότερα τα όποια αντικείμενα βρίσκονται στον δρόμο του. Απο την άλλη το ethernet καλώδιο αν και χάνει κάποιο ποσοστό του σήματος είναι μηδαμινό σε σχέση με το wireless και προτιμάται!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Το Internet είναι το μεγαλύτερο απο τα Δίκτυα που υπάρχουν. Συνδέονται σε αυτό άπειρα υποδίκτυα διάφορων ειδών. Για να συν δεθείς και εσύ αγαπητέ αναγνώστη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που λέγεται Router ή Modem. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως κάνουμε την σύνδεση και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να λειτουργούν όλες οι συσκευές μας σωστά.

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει ένα λαμπάκι στο router σας και να υπάρξει διακοπή στην σύνδεσή σας με το διαδίκτυο. Πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται είτε τοπικά, με την σύνδεση σας στο ρούτερ είτε δυσλειτουργία στα κεντρικά του παρόχου. Παρακάτω αναφέρονται κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε ώστε αρχικά να εντοπίσετε το πρόβλημα και έπειτα να επαναφέρετε μόνοι σας την σύνδεση.

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router

Κάθε router απο μπροστά έχει ένα πλήθος απο λαμπάκια που αναδεικνύουν τι ακριβώς λειτουργεί, τι όχι και τι έχει πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για το κάθε λαμπάκι, για το τι είναι και γιατί χρησιμοποιείται καθώς και τι κοινά προβλήματα υπάρχουν.