Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Το Internet είναι το μεγαλύτερο απο τα Δίκτυα που υπάρχουν. Συνδέονται σε αυτό άπειρα υποδίκτυα διάφορων ειδών. Για να συν δεθείς και εσύ αγαπητέ αναγνώστη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που λέγεται Router ή Modem. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως κάνουμε την σύνδεση και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να λειτουργούν όλες οι συσκευές μας σωστά.

Τι επιλογές υπάρχουν για νέα σύνδεση
Προϋπόθεση για να έχουμε Internet είναι να υπάρχει τηλεφωνική γραμμή στο σπίτι μας. Ανεξάρτητα με τον πάροχο που θα επιλέξουμε μόλις ενεργοποιηθεί η τηλεφωνική γραμμή μπορούμε να ζητήσουμε και μια σύνδεση για Internet. Οι συνδέσεις γίνονται σε 2Mbps, 4Mbps, 12 Mbps και τέλος 24Mbps ανάλογα τον πάροχο. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούμε να κατεβάζουμε μέχρι και 24Mbps; Όχι! Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσετε να πιάσετε 24Mbps αν έχετε επιλέξει αυτό το πακέτο η τα αντίστοιχα Mbps σε μικρότερο πακέτο. Τα Mbps που κλειδώνει (πραγματική ταχύτητα που έχετε ) το router σας μπορείτε να τα δείτε εδώ και είναι εξαρτώμενα απο την απόσταση του σπιτιού σας μέχρι το κέντρο του ΟΤΕ απο όπου κα  φεύγουν οι συνδέσεις. Για παράδειγμα ένα σπίτι 7Km μακριά απο το κέντρο με 24 Mpbs κλειδώνει στα 5-6 Mbps. Ναι πολύ λίγο...
Μόλις ενεργοποιήσετε την νέα σύνδεση θα πρέπει να συνδεθείτε στο Internet και αυτό χρειάζεται μια μικρή διαδικασία. Απο την πρίζα έως το router θα πρέπει αν συνδεθεί ένα καλώδιο τηλεφωνικής γραμμής (συνήθως είναι λεπτό και άσπρο). 

Το καλώδιο αυτό συνδέεται στην πρώτη θύρα απο τα αριστερά όπως φαίνεται και παραπάνω. Οι υπόλοιπες 4 κίτρινες θύρες είναι συνήθως για ethernet καλώδιο. Με το ethernet καλώδιο συνδέουμε μία απο αυτές (δεν παίζει ρόλο ποια) και η άλλη άκρη πάει στην κάρτα δικτύου του υπολογιστή μας. Το καλώδιο ethernet φαίνεται στην παρακάτω εικόνα

Βγαίνει σε μπλέ, κίτρινο η το κλασικό άσπρο αν αγοράσετε επιπλέον. Μετά υπάρχει μια μαύρη θύρα συνήθως όπου εκεί μπαίνει ο αντάπρορας για το ρεύμα. Εκεί συνδέεται ο φορτιστής και μόλις γίνει αυτό είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το κουμπάκι για να ενεργοποιηθεί.

Συνήθως στα router υπάρχει άλλο ένα πολύ μικρό κουμπάκι που θα έχει κάποια ένδειξη για wireless signal. Αυτό ενεργοποιεί το ασύρματο δίκτυο και απο μπροστά θα πρέπει να ανάψει άλλο ένα λαμπάκι. Τα μέτρια ποιότητας router έχουν 1 κεραία και πολλά έχουν και 2. Όσο περισσότερες τόσο πιο διάσπαρτα μπορεί να παέι το σήμα και όχι τόσο το καλύτερο. Αν έχετε 2 υπολογιστές έναν δεξιά και έναν αριστερά του τότε καλό είναι αν έχετε 2 κεραίες και να τις γυρίσετε προς του αντίστοιχους υπολογιστές.

Υπάρχουν και κάποια άλλα κομμάτια που έρχονται με μια νέα σύνδεση. Αυτά είναι ένα φίλτρο και ένα spliter. Το φίλτρο το χρησιμοποιούμε στο τηλέφωνο και το spliter για να τα συνδέσουμε όλα μαζί. Με άλλα λόγια, το καλώδιο απο την πρίζα πάει στο spliter απο την μεριά που έχει μια θύρα. Απο εκεί φεύγει ένα καλώδιο στο φίλτρο και απο φίλτρο στο τηλέφωνο. Η άλλη θύρα του spliter είναι για να συνδεθεί με τον υπολογιστή. Προσέξτε αν δεν χρησιμοποιήσετε το spliter δεν θα μπορείτε να έχετε τηλέφωνο και αν δεν χρησιμοποιήστε το φίλτρο δεν θα μπορείτε να ακούσετε καλά απο το ακουστικό του τηλεφώνου. Το φίλτρο περιέχει έναν μετασχηματισμό που αλλάζει την φωνή σας κατάλληλη ώστε να μπορεί να την ακούσει ο άλλος. Σε διαφορετική περίπτωση για ακούγονται χιόνια. Ένα χαρακτηριστικό spliter φαίνεται παρακάτω:

Γενικότερα η σύνδεσή σας θα πρέπει αν είναι κάπως έτσι χρησιμοποιώντας και το φίλτρο που δεν φαίνεται

Δείτε εδώ για να μπορέσετε να συνεχίσετε και αν συνδεθείτε στο router σας. Ελπίζω να σας βοήθησε, αν έχετε απορίες σχολιάστε παρακάτω και θα χαρώ να τις απαντήσω :)

Σχόλια

 1. Καλησπερα εχω πριζες τηλεφωνου στο σπιτι αλλα δεν εχω βαλη σταθερα τηλεφωνο και δεν εχω σταθερω τηλεφωνο θελω να βαλω ρουτερ για να πιανω ιντερνετ θα ηθελα την γνωμη σας θα εχω ιντερνετ αν το συνδεσω το ρουτερ η θα πεταξω τζαμπα τα λεφτα μου γιατι δεν εχω σταθερω τηλεφωνο σπιτι μονο κινητα ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα! Για να βάλεις Internet δεν χρειάζεσαι τηλέφωνο. Τα router απλά δίνουν την επιλογή να κουμπώσεις πανω στην συσκευή και το τηλέφωνο μιας και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν απο ένα. Ο λόγος που υπάρχει και το μαγικό φίλτρο ανάμεσα στο τηλέφωνο και στο router είναι γιατί το τηλέφωνο (η ανθρώπινη φωνή) λειτουργεί σε διαφορετικές συχνότητες απο οτι ο Η/Υ. Οπότε για να καταλήξω ναι μπορέις να το κάνεις και δεν θα έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα.

   Διαγραφή
 2. Συγνωμη και παλι εδω στο χωριο ειμα απομερα και δεν εχω σημα ιντερνετ μομονο διαφωρα απο σπιτια τριγηρω εφοσων ξερω τους κοδικους απο γυρωμου μπορω να κανω τους περασω στο ρουτερ εφωσονεχω τους κοδικους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγνωμη και παλι εδω στο χωριο ειμα απομερα και δεν εχω σημα ιντερνετ μομονο διαφωρα απο σπιτια τριγηρω εφοσων ξερω τους κοδικους απο γυρωμου μπορω να κανω τους περασω στο ρουτερ εφωσονεχω τους κοδικους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεια σας έχω μια ερωτηση.Μηπως γίνεται να βάλω το router στο δευτερο όροφο του σπιτιού μου και το τηλέφωνο στον πρώτο?
  Ε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είμαι χρήστης της Cosmote και όταν εννοώ το ένα απάνω και το άλλο κάτω εννοώ σε ξεχωριστή τηλεφωνική μπριζα

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, επειδή απο COSMOTE/CYTA κτλ ο τρόπος που δουλεύει το router αλλάζει το καλύτερο είναι να πάρετε ένα τηλέφωνο την τεχνική υποστήριξη της COSMOTE. Να τους εξηγήσετε ακριβώς την υποδοχή που έχετε και να σας το κάνει ο τεχνικός. Γενικά ναι γίνεται αλλά πολλές φορές πρέπει να αλλάξει το βύσμα των καλωδίων, αυτό σημαίνει να κοπεί , ίσως να γίνει αντιστροφή κάποιων καλωδίων και έπειτα να μπει νέο βύσμα και να κουμπωθεί στην πρίζα. Θεωρώντας οτι δεν γνωρίζετε να τα κάνετε όλα αυτα γι αυτο σας προτείνω να πάρετε ένα τηλέφωνο την τεχνική υποστήριξη,

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει ένα λαμπάκι στο router σας και να υπάρξει διακοπή στην σύνδεσή σας με το διαδίκτυο. Πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται είτε τοπικά, με την σύνδεση σας στο ρούτερ είτε δυσλειτουργία στα κεντρικά του παρόχου. Παρακάτω αναφέρονται κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε ώστε αρχικά να εντοπίσετε το πρόβλημα και έπειτα να επαναφέρετε μόνοι σας την σύνδεση.

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router

Κάθε router απο μπροστά έχει ένα πλήθος απο λαμπάκια που αναδεικνύουν τι ακριβώς λειτουργεί, τι όχι και τι έχει πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για το κάθε λαμπάκι, για το τι είναι και γιατί χρησιμοποιείται καθώς και τι κοινά προβλήματα υπάρχουν.