Τi είναι ο proxy server

Proxy server η διαμεσολαβητής είναι ένας ενδιάμεσος υπολογιστής ή εφαρμογή σε μια σύνδεση που αποτελείται απο έναν προσωπικό υπολογιστή και έναν server απο όπου ζητάτε ένα αρχείο. Οι λόγοι που ένας διαμεσολαβητής είναι χρήσιμος ποικίλουν και χρησιμοποιείται κυρίως είτε για ανωνυμία στο Internet είτε για επαλήθευση ρυθμίσεων απο διαχειριστές. Όπως θα δείτε και παρακάτω υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι απο διαμεσολαβητές και η επιλογή ενός εξαρτάται άμεσα με το σκοπό που έχει ο χρήστης. Για να συνδεθείτε σε έναν proxy server χρειάζεστε μόνο έναν browser στον οποίο και θα πρέπει να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις.


Γιατί να χρησιμοποιήσετε proxy server
Ένας Proxy Server χρησιμοποιείται στο Internet κυρίως για τους εξής λόγους:
  • Όταν συνδέεστε στο Internet, στον Η/Υ σας αποδίδεται μια διεύθυνση IP, η οποία καταγράφεται από τα sites που επισκέπτεστε. Έτσι μπορείτε θεωρητικά να εντοπιστείτε. Χρησιμοποιώντας Proxy Server τα site κρατάνε του proxy την IP και όχι την δικιά σας. Προσέξτε οτι είναι δυνατόν το site να είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε να καταλαβαίνει αν η σύνδεση έγινε απο proxy η όχι και να ζητάει η όχι για πραγματική IP της αίτησης. Έτσι μπορεί να καταγράψει την πραγματική σας.
  • Άλλος λόγος για να χρησιμοποιήσετε έναν Proxy είναι για να παρακάμψετε το Firewall και να μπείτε σε κάποιες ιστοσελίδες που έχουν αποκλειστεί ή έκαναν ban την IP σας σε κάποιο φόρουμ-game και θέλετε να ξαναμπείτε.
  • Mπορεί να ασχολείστε με το SEO και να θέλετε να δοκιμάσετε διάφορα χωρίς οι μηχανές αναζήτησης να ξέρουν ποιός είστε.
  • Γρήγορη Μνήμη (Cache) καθώς μπορείς να κρατήσεις τις σελίδες στις οποίες μπαίνετε και την επόμενη φορά να τις φορτώσει πολύ πιο γρήγορα. 
  • Έλεγχος διακινούμενου Περιεχομένου (Content Management)
  • Φιλτράρισμα Κίνησης Δικτύου (Filtering)
υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι για τους οποίους ένας διαμεσολαβητής είναι χρήσιμος ωστόσο οι παραπάνω είναι οι πιο δημοφιλείς. 

Διαφορετικοί τύποι proxy servers

Υπάρχουν 3 είδη απο διαφορετικούς Proxy Servers. Ο κανονικός και κλασικός proxy server, ο transparent όπως λέγεται όπου κρύβει την μια πλευρά της σύνδεσης και  τέλος ο reverse που κάνει κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τους άλλους δυο όπως θα δείτε.


Κανονικός Proxy Server
Ακούει σε μια συγκεκριμένη θύρα οπότε όλες οι αιτήσεις των χρηστών(browsers) είναι ρυθμισμένες να στέλνονται σε αυτή τη θύρα. Έπειτα ο server δέχεται την αίτηση και αποθηκεύει τα δεδομένα για μελλοντική χρήση. Όταν αργότερα έρθει άλλη μια αίτηση ζητώντας τα ίδια αρχεία με την πρώτη δεν ξανά φέρνει τα αρχεία απο την σελίδα αλλά τα έχει ήδη έτοιμα. Οπότε πολύ απλά τα δίνει στον δεύτερο χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ταχύτητα και ο χρήστης λαμβάνει πολύ πιο γρήγορα την σελίδα του στον browser.
Transparent Proxy Server
Αυτός ο τύπος απο Proxy Server χρησιμοποιεί επίσης την ιδέα του caching όπως ο κανονικός server αλλά είναι ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο που ο χρήστης δεν είναι χρειάζεται να κάνει ρυθμίσεις τον browser του. Σε γενικές γραμμές αυτού του τύπου οι proxy servers βασίζονται στο gateway και παρακολουθούν τις αιτήσεις απο τους χρήστες στο www (θύρα 80, 443, κτλ) φέρνουν το περιεχόμενο για μια φορά και σταδιακά απαντάνε στις αιτήσεις απο την μνήμη cache. Το όνομά τους βασίζεται στο γεγονός οτι δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση στον χρήστη άρα κατά κάποιον τρόπο είναι transparent για τον χρήστη. Τέλος, χρησιμοποιούνται κυρίως για εταιρείες και μεγάλους οργανισμούς όπου είναι πάρα πολλοί οι χρήστες και είναι πολύ δύσκολο να ρυθμιστούν όλοι. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται τους ISP's (ΟΤΕ κτλ) για να μειώσουν το φόρτο της γραμμής.
Reverse Proxy
Στην τελευταία κατηγορία έχουμε τον reverse proxy. Είναι τελείως διαφορετικός απο τους δυο παραπάνω κυρίως γιατί βοηθά τον ήδη υπάρχοντα web server και όχι τον χρήστη! Σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο server που θα απαντήσει σε αιτήσεις που πηγαίνουν στον web server μόνο και μόνο για να μειώσει τον φόρτο των συνολικών συνδέσεων και αιτήσεων στον web server. Ι παραπάνω ιδέα λέγεται και Web Server Acceleration. Είναι γνωστός και πολύ χρήσιμος όρος!

Που τι σύστημα στήνεται ο proxy server

Όσο αναφορά τον Server αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ελαφρύ λειτουργικό σύστημα. Το Linux είναι το πιο ελαφρύ λειτουργικό σύστημα σήμερα και ιδανικό για αυτή τη δουλειά. Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα που πρέπει να λάβετε υπόψιν. Το latency! Αφότου χρησιμοποιήσετε ένα proxy server σε ένα δίκτυο μαζί με τεχνικές QoS να γνωρίζετε ότι αυτομάτως θα χαθεί η "σπιρτάδα" του Internet. Οι συνδέσεις σε άλλους server αντί να γίνονται αστραπιαία, μπορεί να γίνονται πλέον σε ένα δευτερόλεπτο. Οι σελίδες του Internet θα αρχίσουν να κατεβαίνουν με μεγαλύτερη αρχική καθυστέρηση αρκετών millisecond, αλλά σε τελική ταχύτητα θα είναι σίγουρα πιο γρήγορες από το να μην χρησιμοποιείτε καθόλου proxy server.

Παράδειγμα σύνδεσης με Proxy Server

Παρακάτω θα δούμε ένα απλό παράδειγμα με την χρήση και μη ενός Proxy Server, ανεξάρτητα του τύπου.
  1. Ο Υπολογιστής μας
  2. Ο πάροχος μας (πχ. ΟΤΕ, Forthnet, Cyta κτλ)
  3. Proxy Server
  4. Web Server (πχ. facebook.com, ebay.com κτλ)


  • Αν δεν χρησιμοποιείται ένας proxy server η σύνδεση στο facebook γίνεται στέλνοντας μια αίτηση απο τον υπολογιστή μας στον πάροχο και εκείνος με την σειρά του στον web server του facebook. Η αίτηση έρχεται προς τα πίσω με την ανάποδη σειρά. Το νούμερο 3 δεν χρησιμοποιείται.
  • Όταν υπάρχει όμως, η αίτηση απο τον ISP πηγαίνει στον Proxy Server και απο εκεί στον Web Server. Οπότε όπως καταλαβαίνετε αλλάζει η διαδρομή της αίτησης, των αρχείων που ζητάμε δηλαδή!


Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε κάποιον Proxy Server στον υπολογιστή σας μπορείτε να δείτε πως γίνεται εδώ αναλυτικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Πως να συνδέσεις τα καλώδια στο router

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα