Πως να συνδέσεις τα καλώδια στο router

Το router είναι η συσκευή που μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι η συσκευή που μας δίνει την δυνατότητα να στείλουμε και να λάβουμε δεδομένα από οποιοδήποτε άλλο Η/Υ στον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως να συνδέσουμε τα καλώδια στο router, διάφορους τύπους router στην Ελλάδα και χρήσιμες πληροφορίες.

Τι πρέπει να έχουμε

Μόλις πήραμε ένα καινούριο router και πάμε να το συνδέσουμε. Θα πρέπει να έχουμε την παρακάτω λίστα στην διάθεση μας.
  • Έναν Η/Υ για τον έλεγχο
  • Router και τροφοδοσία
  • Καλώδιο Ethernet RJ45
  • Καλώδιο τηλεφώνου RJ11
Πάμε να δούμε τι είναι το router και πως είναι δομημένο. Στην παρακάτω εικόνα παραθέτουμε ένα απλό router που ενδεχομένως κάτι παρόμοιο θα έχετε και εσείς. Υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα και δεν γίνεται να αναφερθούμε σε όλα, ωστόσο οτι ειπωθεί παρακάτω μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα.

  1. Από αριστερά προς τα δεξιά, έχουμε πρώτα ένα κουμπάκι για το WPS. Το WPS (Wi-Fi Protected Setup) είναι μια λειτουργία που μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο γρήγορη έξυπνη και ασφαλή σύνδεση στο router μας, για παράδειγμα ένας εκτυπωτής που θα έχουμε στήσει στο τοπικό δίκτυο θα μπορούσε να στηθεί και να συνδεθεί με αυτή την λειτουργία χωρίς να εισάγουμε εμείς τον κωδικό. Δεν θα επεκταθούμε πολύ σε αυτό, αρκεί να ξέρετε τι χρησιμεύει. Σε πρώτη φάση δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι με το WPS.
  2. RJ11 θύρα σύνδεσης με το τηλεφωνικό πριζάκι. Η μπλέ θύρα που βλέπετε παραπάνω είναι η θύρα που θα συνδέσουμε το τηλεφωνικό μας καλώδιο. Αυτό είτε θα προέρχεται από την πρίζα του τοίχου είτε από το splitter αν χρησιμοποιούμε κάποιο. Το splitter χρειάζεται αν έχουμε και τηλέφωνο στην ίδια πρίζα.
  3. LAN θύρες είναι οι κίτρινες και μας επιτρέπουν με καλώδιο RJ45 να συνδέσουμε έναν Η/Υ. Δεν έχει σημασία σε ποιά απο όλες θα το τοποθετήσουμε το καλώδιο αρκεί να συνδεθεί απευθείας με έναν Η/Υ. Σε περίπτωση που χρειάζεστε παραπάνω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα switch.
  4. Θύρα ρεύματος είναι η επόμενη θύρα όπου συνδέσουμ τον φορτιστή ρεύματος.
  5. Έπειτα έχουμε το κουμπάκι που ανοιγοκλείνει το router.
  6. Τέλος το κουμπάκι που χρειαζόμαστε κάποια καρφίτσα ή κάτι άλλο λεπτό για να το πατήσουμε είναι το reset. Πατώντας αυτό το κουμπάκι 10 δευτερόλεπτα κάνουμε reset την σύνδεση μας και επαναφέρουμε το σύστημα στις αρχικές του ρυθμίσεις. Αυτό είναι χρήσιμο όταν έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές και για κάποιον λόγο δεν μας δουλεύει.

Το καλώδιο Ethernet

Για την ενσύρματη σύνδεση τώρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα καλώδιο με όνομα RJ45. Το καλώδιο αυτό γνωστό και ως καλώδιο Ethernet μας επιτρέπει να συνδεθούμε στο router και από εκεί στο Internet. Το υλικό είναι χαλκός και είναι ευαίσθητο σε θορύβους. Αυτό σημαίνει πως αν ακουμπά πάνω σε ένα καλοριφέρ, ή είναι πάνω σε μια τηλεόραση με άλλη κεραία θα αλλοιώνει το σήμα του και δεν θα ε΄χουμε πολύ καλή σύνδεση στο Internet.
Χρησιμοποιώντας το παραπάνω καλώδιο θα πρέπει συνδέσουμε κάθε έναν Η/Υ με το router. Έπειτα με ένα τηλεφωνικό καλώδιο συνδέουμε ένα τηλεφωνικό μπριζάκι με το router και τέλος το μόνο που μένει είναι η σύνδεση και παροχή ρεύματος με τον αντάπτορα που μας έχουν δώσει. Προσέξτε πως η σύνδεση διαφορετικής παροχής ρεύματος δεν ενδεικνύεται ακόμη και αν το βύσμα κουμπώνει στο router. Κάθε αντάπτορας έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η σύνδεση λάθος αντάπτορας μπορεί αν καταστρέψει το router.

Σύνδεση και Έλεγχος

Αφού συνδέσουμε τα δύο καλώδια (τηλεφωνικό RJ11 και καλώδιο Ethernet RJ45), συνδέουμε το ρεύμα και περιμένουμε περίπου 5 λεπτά. Θα πρέπει να δούμε κάποια λαμπάκια να ανάβουν. Θα πρέπει να έχετε ένα λαμπάκι για το ρεύμα, ένα για την σύνδεση με τον Η/Υ, ένα για το Internet και από εκεί και πέρα ανάλογα με το router υπάρχουν πολλές διαφορές.

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας. όλοι θα π΄ρέπει να ξέρουν πως να συνδέσουν τα καλώδια στο PC τους. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού