Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router

Κάθε router απο μπροστά έχει ένα πλήθος απο λαμπάκια που αναδεικνύουν τι ακριβώς λειτουργεί, τι όχι και τι έχει πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για το κάθε λαμπάκι, για το τι είναι και γιατί χρησιμοποιείται καθώς και τι κοινά προβλήματα υπάρχουν.Συνήθως υπάρχουν 5 με 7 λαμπάκια ανάλογα το router και υπάρχουν εικονίτσες η κάποια σύντομα γράμματα ανάλογα πάλι το router. Το παρακάτω το έδινε κάποια περίοδο ο ΟΤΕ και το πήρα ως router αναφοράς. Σε περίπτωση που το δικό σας είναι διαφορετικό η δεν βγάζετε άκρη σχολιάστε και θα χαρώ να σας βοηθήσω.


Power είναι το ρεύμα. Αν είναι όλα σωστά συνδεδεμένα και έχει ρεύμα η συσκευή είναι πράσινο σε διαφορετική περίπτωση θα έχει καεί η δεν θα κάνει καλή επαφή στην πρίζα η στην υποδοχή του router.

Adsl είναι το λαμπάκι που ανάβει όταν το router σας παίρνει σωστά σήμα απο τον πάροχό σας. Αν έχει συμβεί κάποια βλάβη στα κεντρικά η εκτός σπιτιού τότε δεν θα είναι πράσινο. Αν είναι σημαίνει πως το πρόβλημα (αν υπάρχει) βρίσκεται απο την πρίζα μέχρι τον υπολογιστή σας.

Lan είναι τα λαμπάκια που ανάβουν όταν συνδέσετε ένα καλώδιο ethernet απο πίσω. Μπορείτε να έχετε ένα, δύο η περισσότερα lan λαμπάκια αναμμένα ανάλογα με τους υπολογιστές που θέλετε να δώσετε πρόσβαση στο internet. Κάθε θύρα lan απο πίσω αντιστοιχεί σε ένα λαμπάκι. Αν δεν ανάψει όταν συνδεθούν και οι 2 άκρες στο router και στον υπολογιστή σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα στο καλώδιο, είτε δεν κάνει καλή επαφή είτε είναι χαλασμένο κτλ

Wi-fi είναι το λαμπάκι που ανάβει μόλις ενεργοποιήσετε το wi-fi (υπάρχει ένα μικρό κουμπάκι απο πίσω). Αν δεν ανάψει τότε το πιο πιθανό είναι είτε να έχει κολλήσει είτε να έχει πρόβλημα η συσκευή.

Wps είναι το λαμπάκι που ανάβει όταν είναι ενεργοποιημένη η ασφάλεια του router, δεν έχει καμία σχέση με την λειτουργία του οπότε δεν θα αναφέρω εδώ περισσότερα.

Comments

 1. Τα λαμπάκια γίνονται στιγμιαία κόκκινα όταν πάω να βάλω το τροφοδοτικό στην πρίζα και μετά σβήνουν όλα!Όμως το λαμπάκι wlan ΟΤΑ πατω πίσω το κουμπάκι γίνεται κόκκινο!Ποιο πρόβλημα υπάρχει???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Μπορεις να ψάξεις στο google με την ερώτηση "Router manual" και θα σου επιστρέψει αποτελέσματα με το manual για το τι ακριβώς σημαίνουν όλα συγκεκριμένα για το δικό σου router.

   Σε γενικές γραμμές το οτι σβήνουν όλα όταν βάζεις το ρεύμα συνήθως σχετίζεται με την τροφοδοσία του router. Άρα ως hardware πλέον μάλλον είναι ελλατωματικό και θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το κατάστημα αγοράς για αλλαγή.

   Delete
 2. Ανάβει μονο το power τα αλλα δν μ τα αναβει γτ?

  ReplyDelete
 3. Έχω το ίδιο πρόβλημα το έχεις λύσει?Αν ναι.πως?

  ReplyDelete
 4. Καλησπέρα αν ανάβει μόνο το power σημαινει πως δεν λαμβάνει σήμα απο τον πάροχο. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως δεν έχει γίνει η σύνδεση ή το καλώδιο δεν είναι καλά κουμπωμένο είτε έχει καεί κάτι στην συσκευή πχ. Απο κεραυνό. Αν το συνδεσετε με καλώδιο με ενα laptop η pc θα πρέπει να αναβοσβήνουν πρασινο κ πορτοκαλι χρώμα στον υπολογιστή. Στην θυρα σύνδεσης του καλωδίου.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Πως να εγκαταστήσετε το router σας