Τι είναι το Port Forwarding και που χρησιμοποιείται

Το Port Forwarding είναι μια τεχνική προώθησης μιας εισαρχόμενης σύνδεσης σε μια συγκεκριμένη πόρτα. Λειτουργεί ως ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ δύο δικτύων όπως το Internet και το Τοπικό Δίκτυο.
Το Port Forwarding χρησιμοποιείται για να επιτρέψει σε έναν εξωτερικό χρήστη που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον πλανήτη να έχει πρόσβαση και να μπορεί να συνδεθεί σε ένα συγκεκριμένο υπολογιστή στο Τοπικό Δίκτυο.

Παράδειγμα Χρήσης

Στο παρακάτω σενάριο ένας υπολογιστής που βρίσκεται στο διαδίκτυο, πρέπει να συνδεθεί σε έναν υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο (έστω οτι έχει IP 192.168.1.100). Η μόνη IP που γνωρίζει είναι το router καθώς η διεύθυνση του router καθορίζεται από τον DHCP του παρόχου (πχ. ΟΤΕ). Γνωρίζοντας όμως την διεύθυνση αυτή, η σύνδεση θα φτάσει μέχρι το router και από εκεί και πέρα, κανείς δεν θα γνωρίζει ποιον υπολογιστή ήθελε αρχικά.
 

Το Port Forwarding λύνει αυτό το πρόβλημα, ορίζοντας μια εγγραφή ή κανόνα. Ο κανόνας αυτός έχει δύο τμήματα:
  • τμήμα με πληροφορίες για τον αποστολέα
  • τμήμα με πληροφορίες για τον παραλήπτη
Στο τμήμα με τις πληροφορίες για τον αποστολέα, συνήθως υπάρχουν στοιχεία για την IP του αποστολέα και το δίκτυο στο οποίο ανήκει.
Στο τμήμα με τις πληροφορίες για τον παραλήπτη, υπάρχουν στοιχεία για την IP διεύθυνση του παραλήπτη, την πόρτα του και σε πιο δίκτυο ανήκει.

Παραδείγματα Χρήσης του Port Forwarding

  • Παράκαμψη ενός firewall που μπλοκάρει μια ιστοσελίδα.
  • Πρόσβαση σε υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο από το Internet.

Port Forwarding με SSH

Υπάρχουν 3 τύποι port forwarding με SSH:
  • Τοπικό Port Forwarding
  • Απομακρυσμένο Port Forwarding
  • Δυναμικό Port Forwarding
Στο τοπικό Port Forwarding, οι συνδέσεις από τον πελάτη SSH (SSH Client) προωθούνται μέσω του SSH server στον παραλήπτη server. Είναι πιο συνηθισμένη περίπτωση.
Στο απομακρυσμένο Port Forwarding: οι συνδέσεις από τον SSH Serve προωθούνται μέσω του SSH client στον παραλήπτη server. Ακριβώς το ανάποδο δηλαδή από το τοπικό port forwarding.
Στο δυναμικό Port Forwarding, οι συνδέσεις από διάφορα προγράμματα προωθούνται μέσω του SSH client, στον SSH server και έπειτα μέσω του SSH server στον τελικό server.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού