Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει ένα λαμπάκι στο router σας και να υπάρξει διακοπή στην σύνδεσή σας με το διαδίκτυο. Πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται είτε τοπικά, με την σύνδεση σας στο ρούτερ είτε δυσλειτουργία στα κεντρικά του παρόχου. Παρακάτω αναφέρονται κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε ώστε αρχικά να εντοπίσετε το πρόβλημα και έπειτα να επαναφέρετε μόνοι σας την σύνδεση.
Τα μέτωπα αναζήτησης

Ο λόγος που υπάρχει διακοπή στη σύνδεσή σας θα είναι ένας απο τους παρακάτω:
  • Δυσλειτουργία στο hardware του υπολογιστή σας. Συνήθως η μητρική ή αν υπάρχει η κάρτα δικτύου μας.
  • Δυσλειτουργία στο software του υπολογιστή σας. Συνήθως ο driver η το λειτουργικό σύστημα μας.
  • Πρόβλημα στο Router
  • Πρόβλημα στην τηλεφωνική σύνδεση (κεντρικά του παρόχου)

Τα πρώτα βήματα

Το πρώτο βήμα είναι να δούμε αν το εικονίδιο στην γραμμή έναρξης έχει την σωστή ένδειξη. Αν υπάρχει κάποιο κίτρινο θαυμαστικό η κόκκινο καλώδιο η κάτι που να μην το έχουμε ξαναδεί τότε δεν υπάρχει δίκτυο. Επαληθεύουμε πως δεν έχουμε σύνδεση ανοίγοντας ένα cmd και πληκτρολογώντας
ping www.google.com
σε περίπτωση που ο σέρβερ δεν αποκρίνεται σημαίνει πως δεν έχουμε δίκτυο.
Σε διαφορετική περίπτωση μάλλον το εικονίδιο της γραμμής έναρξης θα κόλλησε οπότε δοκιμάστε να κάνετε restart.

Έλεγχος του router

Έπειτα θα πρέπει να δούμε αν είναι όλα τα αναγκαία λαμπάκια αναμένα. Με λίγα λόγια θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα λαμπάκι για το ρεύμα, άλλο ένα για την σύνδεση του παρόχου με το Router σας και ένα τελευταίο για την σύνδεση του Router με τον υπολογιστή σας. Μπορείτε να δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα λαμπάκια.


Software του υπολογιστή σας

Σε περίπτωση που έχετε το κίτρινο η κάποιο άλλο σημαδάκι κάτω δεξιά στην γραμμή έναρξης τότε το πρόβλημα πθανώς είναι στο software. Το συνηθισμένο πρόβλημα είναι να λείπει ο Driver Δικτύου.  Δηλαδή στις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας. Μπορείτε να πάτε στις ρυθμίσεις του δικτύου στον πίνακα ελέγχου δηλαδή στο
Πίνακας Ελέγχου / Δίκτυο και Internet / Συνδέσεις Δικτύου
και εκεί θα πρέπει να βλέπετε τόσους drivers όσες και οι κάρτες δικτύου σας. για παράδειγμα, στο παρόν λάπτοπ υπάρχουν δυο. Η μία χρησιμοποιείται για ασύρματη σύνδεση και η άλλη για LAN με το καλώδιο ethernet.
Αν είστε με καλώδιο και λείπει το Local Area Connection ή είστε με Wireless και λείπει το αντίστοιμο σημαίνει πως έχει χαθεί ο driver του δικτύου σας. Σε περίπτωση που δεν λείπει τίποτα, δοκιμάστε να κάνετε δεξί κλικ απενεργοποίηση και έπειτα δεξί κλικ ενεργοποίηση. Αλλιώς δοκιμάστε επανεκκίνηση του συστήματος. Αν ακόμη υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να τον κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρωτήσετε εδώ.

Χαμηλή ταχύτητα

Ίσως κάποια στιγμή να έχετε πολύ χαμηλή ταχύτητα και να μην μπορείτε α κάνετε τίποτα. Δοκιμάστε να μπείτε και να ελέγξετε την ταχύτητά σας στο http://speedtest.cyta.gr ή http://www.speedtest.net.

Hardware του υπολογιστή σας

Αρχικά δείτε αν κάποιο καλώδιο είτε στον υπολογιστή σας είτε στο router έχει βγεί, η δεν είναι συνδεδεμένο σωστά. Βγάλτε το και ξαναβάλτε το. Υπάρχουν δυο κυρίως τρόποι να συνδεθεί το καλώδιο Ethernet στον υπολογιστή σας αν είναι σταθερός και ένας μόνο αν είναι laptop. Το καλώδιο Ethernet συνδέεται σε θύρα με κάποιον network controller. Στα laptops υπάρχει μόνο μια συνήθως. Οπότε είτε θα έχει κάποιο πρόβλημα αυτή όσο αναφορά το hardware κομμάτι είτε κάποιο πρόβλημα στον δίαυλο που συνδέται με την μητρική σας κάρτα.

Σε διαφορετική περίπτωση, όταν μιλάμε για σταθερό υπολογιστή (επιτραπέζιος) πάλι όλες οι μητρικές έχουν ένα network controller οπότε και εδώ μπορεί να φταίει αυτός. Σε διαφορετική περίπτωση αν έχετε αγοράσει extra κάρτα δικτύου και το RJ45 (Ethernet καλώδιο) το συνδέεται εκεί το πρόβλημα μπορεί να είναι στην νεα σας κάρτα. Αν έχετε εξαντλήσει όλες τις άλλες περιπτώσεις και έχετε φτάσει εδώ δοκιμάστε το καλώδιο Ethernet σε κάποιον άλλο υπολογιστή. Αν όντως παίζει μια χαρά εκεί και έχετε Internet τότε πηγάιντε τον υπολογιστή σας σε κάποιον τεχνικό.

Αλλιως

Αν τίποτα απο τα παραπάνω δεν σας βοήθησε, καλέστε τον πάροχο(OTE, Cyta κτλ) για πιθανή βλάβη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Το Internet είναι το μεγαλύτερο απο τα Δίκτυα που υπάρχουν. Συνδέονται σε αυτό άπειρα υποδίκτυα διάφορων ειδών. Για να συν δεθείς και εσύ αγαπητέ αναγνώστη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που λέγεται Router ή Modem. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως κάνουμε την σύνδεση και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να λειτουργούν όλες οι συσκευές μας σωστά.

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router

Κάθε router απο μπροστά έχει ένα πλήθος απο λαμπάκια που αναδεικνύουν τι ακριβώς λειτουργεί, τι όχι και τι έχει πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για το κάθε λαμπάκι, για το τι είναι και γιατί χρησιμοποιείται καθώς και τι κοινά προβλήματα υπάρχουν.