Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού

Το Vodafone H300S είναι ένα από τα router που παραχωρεί η Vodafone σε νέες συνδέσεις στην Ελλάδα. Στο άρθρο αυτό θα δούμε όλα τα στοιχεία που βρίσκονται πάνω στο router για να ξέρετε τι έχετε στα χέρια σας, καθώς και πως μπορείτε να το ρυθμίσετε κατάλληλα ώστε να είστε ασφαλής.
.

Η μπροστινή όψη του router έχει κάποια LED και δείχνουν την κατάσταση του. Εν συντομία σημαίνουν τα εξής:
  • Power: αν έχει ρεύμα ή οχι
  • DSL/BB: αν υπάρχει σύνδεση με τον πάροχο
  • Internet: αν υπάρχει σύνδεση με τον πάροχο και οι ρυθμίσεις είναι σωστές
  • Wifi2.4: αν γίνεται εκπομπή ασύρματου δίκτύου στα 2.4 Ghz
  • Wifi5.0: αν γίνεται εκπομπή ασύρματου δίκτύου στα 5.0 Ghz
  • Phone: αν έχει συνδεθεί τηλέφωνο
  • Mobile: αν έχει συνδεθεί κάποιο κινητό τηλέφωνο
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα λαμπάκια στο router μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο που εξηγεί αναλυτικά τι σημαίνουν.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε πως υπάρχει πρόβλημα με το τηλέφωνο.


Στο πάνω μέρος υπάρχει το Wifi και το WPS. Το Wifi ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το LED με την ένδειξη WiFi και οτ WPS ενεργοποιεί την αυτόματη εκπομπή στοιχείων για σύνδεση συσκευών όπως ένας εκτυπωτής ή μια smart TV. Έτσι δεν χρειάζεται να βάλετε κωδικό.



Τέλος πάμε να δούμε τι σημβαίνει στο πίσω μέρος.


Αρχικά με πράσινο χρώμα βλέπουμε τα δύο ασύρματα δίκτου στα 2.4GHz και 5.0GHz αντίσοιχα. Εάν έχετε κάποιο άλλο router είναι πολύ πιθανό να έχετε μόνο ένα (2.4Ghz). Το όνομα πχ. VODAFONE_3787 είναι αυτό ακριβώς που θα βλέπετε στο κινητό σας αν προσπαθήσετε να συνδεθείτε. Είναι το SSID του δικτύου και αλλάζει αν συνδεθείτε στο router σας και ανοίξετε τις ρυθμίσεις.
Από κάτω είναι το Wifi password και είναι ο κωδικός του router σας. Θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να τον αλλάξετε πάλι μέσα απο τις ρυθμίσεις του ρουτερ.
Από κάτω με κόκκικο είναι η διεύθυνση για να συνθεθείτε στις ρυθμίσεις του router. Αν την βάλετε ως URL σε έναν browser θα σας δείξει μια Login σελίδα όπου θα πρέπει να βάλετε username και password. 
Στοιχεία που μπορείτε να βρείτε ακριβώς απο κάτω με το κίτρινο χρώμα.
Τέλος στα δεξιά βρίσκονται τα S/N (Σειριακός Αριθμός) και MAC. Είναι στοιχεία για το router σας που το κάνουν μοναδικό και πολύ πιθανό να μην τα χρησιμοποιήσετε ποτε΄

Στο κάτω μέρος απο αριστερά προς τα δεξιά, βλέπετε διάφορες υποδοχές. Πάμε να τις αναλύσουμε μια μια.
  • Power: Εδώ συνδέουμε τον αντάπτορα για να πάρει ρεύμα το router μας. Προσοχή! Συνδέστε μόνο τον αντάπτορα που σας δείνει η Vodafone καθώς το router περιμένει συγκεκριμένα volt.
  • Reset: Σε περίπτωση που το router σας κολλήσει η πάθει το οτιδήποτε και δεν λειτουργεί (ακόμη και με restart), το reset είναι ίσως η τελευταία σας λύση. Με μια οντογλυφίδα το κρατάμε πατημένο για 10 δευτερόλετα. Αυτό θα κάνει μια επανακίνηση σε όλα τα στοιχεία μέσα στο router και 99% θα επανέλθει στην κατάσταση που το είχατε όταν το αγοράσατε. Προσέξτε πως θα επαναφέρει τα πάντα. Άρα κωδικοί και αλλαγή σε ονόματα, η επιπλέον ρυθμίσεις σε port forwarding θα επανέλθουν στα εργοστασιακά.
  • TEL1: Είναι η υποδοχή για να συνδέσετε το τηλέφωνο (χρησιμοποιήστε το φίλτρο ανάμεσα σε αυτή την υποδοχή και στο τηλέφωνο)
  • WAN: Χρησιμοποιείτε για να το συδέσετε σε άλλο router. Συνήθως δεν θα το χρησιμοποιήσετε ποτε.
  • LAN1, 2, 3: Υποδοχές για να συνδέσετε Ethernet καλώδιο και να συνδέσετε το router σας με τον υπολογιστή σας. Εναλλακτικά θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το WiFi και να συνδεθείτε ασύρματα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα