Πως δουλεύει ο browser

Ως άνθρωποι μας ειναι πολύ δύσκολο να κρατάμε αριθμούς για την σελίδα που θέλουμε να επισκευτούμε. Έτσι έχουμε δημιουργήσει κάποια ονόματα όπως το `www.facebook.com` όπου τοποθετώντας το στο url ενός Browser βλέπουμε αυτό που θέλουμε. Τι γίνεται όπως απο πίσω; Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο;
Ήδη σε παλιότερο άρθρο έγινε μια μικρή εισαγωγή για  την αντιστοιχία των IP με τα website names, δηλαδή γενικότερα τους DNS servers. Αν θέλεις μπορείς να τα φρεσκάρεις στην μνήμη σου πατώντας εδώ.

Οι σελίδες (websites) είναι απλά αρχεία που απλά δεν έχουν κατάληξη .txt αλλά .html, .htm, .php κτλ είναι αρχεία που μπορεί να τα διαβάσει ένας browser (chrome, firefox, κτλ). Όταν κάνεις μια αίτηση για κάποια ιστοσελίδα αυτό που στην πραγματικότητα ζητάς είναι να πάρεις στον υπολογιστή σου (δεν αποθηκεύεται στο δίσκο) ένα τέτοιο κατάλληλο αρχείο έτοιμο για να το ανοίξει ο browser σου. Μπορεί να μην είναι ένα αρχείο, αλλά 20. Αυτό δεν έχει σημασία και εξαρτάται πλήρως απο τον προγραμματιστή και τον developer της συγκεκριμένης σελίδας και το πως έχει αποφασίσει να την χωρίσει-δημιουργήσει. Μην ανησυχείς αγαπητέ αναγνώστη ένας server γνωρίζει πόσα και ποια αρχεία ζητάς :)

Συνοψίζοντας την διαδικασία, ο χρήστης πληκτρολογεί ένα website, ο υπολογιστής βρίσκει την αντίστοιχη IP σύμφωνα με τους DNS servers και ζητάει τα αντίστοιχα αρχεία. Αν όλα πάνε καλά ο server αποκρίνεται και δίνει τα αρχεία αυτά στον υπολογιστή που έκανε την αίτηση, προβάλλοντας σας την ιστοσελίδα που ζητήσατε! Είναι τόσο απλό σενάριο και πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή η διαδικασία είναι η βάση για να μάθεις αγαπητέ αναγνώστη πολλές τεχνικές για hacking, προστασία κτλ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού