Τι είναι το DHCP και πως λειτουργεί σε ένα δίκτυο υπολγιστών


Το πρωτόκολλο DHCP η αλλιώς Dynamic Host Configuration Protocol ευθύνεται για τον διαμερισμό των διευθύνσεων IP στους υπολογιστές υπηρεσίας ενός δικτύου. Το πρωτόκολλο αυτό βασίζεται στην ιδέα πως υπάρχει ένας διακομιστής, που αναλαμβάνει την διευθυνσιοδότηση των IP στους υπολογιστές υπηρεσίας. Με αυτόν το τρόπο δεν χρειάζεται να επεμβεί ο διαχειριστής του δικτύου σε κάθε έναν  υπολογιστή για να ορίσει την διεύθυνση του.


Με άλλα λόγια αν υποθέσουμε οτι η IP του δικτύου μας είναι 192.128.1.0 τότε το router μας θα έχει  192.168.1.1 καθώς είναι η πρώτη συσκευή που παίρνει IP. Ο πρώτος υπολογιστής που θα συνδεθεί θα έχει 192.168.1.2 και ο δεύτερος 192.1.68.1.3 κτλ. Σε περίπτωση που έχουμε άλλους δύο υπολογιστές ένα τάμπλετ, 3 κινητά και 1 εκτυπωτή και άλλες δυο τρεις συσκευές είναι βασανιστήριο κάθε φορά να βάζουμε σε αυτές τις συσκευές χειροκίνητα IP. Εδώ έρχεται το  πρωτόκολλο DHCP να μας λύσει τα χέρια.

Μέθοδος Τριπλής Χειραψίας

Το DHCP αποτελείται απο δυο κομμάτια. Το πρώτο βρίσκεται στο router (server) μας και το δεύτερο στον υπολογιστή (client). Η ανάθεση της IP γίνεται μέσα σε 4 στάδια όπως αναλύονται και παρακάτω:

Στάδιο 1: Αναζήτηση του DHCP Server

Τα προαπαιτούμενα όπως είπαμε είναι να υπάρχει ένας DHCP client και ένας DHCP server. Είναι τετριμμένο πως ο client είναι ο ίδιος ο υπολογιστής που χρειάζεται μια IP. Πρέπει όπως να βρεθεί και ο server με κάποιον τρόπο. Ο client στέλνει μήνυμα σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου (συμπεριλαμβανόμενου και του router) ρωτώντας αν "εσύ είσαι ο DHCP server;". Θα πάρει πλήθος απο αρνητικές απαντήσεις εκτός απο μια. το router θα απαντήσει θετικά! αυτή η διαδικασία λέγεται broadcasting,

Στάδιο 2: Προσπάθεια ανάθεσης μιας IP διεύθυνσης

Στο δεύτερο βήμα ο server κάνει μια προσπάθεια να αναθέσει IP στον client, αλλά δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται. Οπότε κάνει broadcasting μια IP που δεν υπάρχει στο δίκτυο για να μην γίνει conflct με κάποιον άλλο υπολογιστή. Τα broadcasting μηνύματα στέλνονται στην διεύθυνση δικτύου με υπολογιστή υπηρεσίας 255.

Στάδιο 3: Αίτηση διεύθυνσης από τον DHCP Server

Ο client στέλνει broadcast ένα μήνυμα οτι δέχεται την IP που του προσφέρθηκε απο τον server.

Στάδιο 4: Απάντηση (ACK) από τον πελάτη

Ο server στέλνει broadcast μήνυμα οτι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτή την IP. αυτό το συγκεκριμέο μήνυμα λέγεται ACK (acknowlendge).

Η παραπάνω μέθοροςυτή η μέθοδος είναι μια τριπλή χειραψία! Αν προσέξετε το βήμα 2, 3, 4 είναι μια "επικοινωνία" του server και client για να αποκτήσει μια μοναδική IP.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού