Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως λειτουργεί και τι ειναι το DHCP;

Το πρωτόκολλο DHCP η αλλιώς Dynamic Host Configuration Protocol ευθύνεται για τον διαμερισμό των διευθύνσεων IP στους υπολογιστές υπηρεσίας ενός δικτύου. Το πρωτόκολλο αυτό βασίζεται στην ιδέα πως υάρχει ένας διακομιστής, που αναλαμβάνει την διευθυνσιοδότηση των IP στους υπολογιστές υπηρεσίας. Με αυτόν το τρόπο δεν χρειάζεται να επεμβεί ο διαχειριστής του δικτύου σε κάθε έναν  υπολογιστή για να ορίσει την διεύθυνση του.

Με άλλα λόγια αν υποθέσουμε οτι η IP του δικτύου μας είναι 192.128.1.0 τότε το router μας θα έχει  192.168.1.1 καθώς είναι η πρώτη συσκευή που παίρνει IP. Ο πρώτος υπολογιστής που θα συνδεθεί θα έχει 192.168.1.2 και ο δεύτερος 192.1.68.1.3 κτλ. Σε περίπτωση που έχουμε άλλους δύο υπολογιστές ένα τάμπλετ, 3 κινητά και 1 εκτυπωτή και άλλες δυο τρεις συσκευές είναι βασανιστήριο κάθε φορά να βάζουμε σε αυτές τις συσκευές χειροκίνητα IP. Εδώ έρχεται το  πρωτόκολλο DHCP να μας λύσει τα χέρια.

Το DHCP αποτελείται απο δυο κομμάτια. Το πρώτο βρίσκεται στο router (server) μας και το δεύτερο στον υπολογιστή (client). Η ανάθεση της IP γίνεται μέσα σε 4 στάδια όπως αναλύονται και παρακάτω:

Βήμα 1: Αναζήτηση του DHCP server
Τα προαπαιτούμενα όπως είπαμε είναι να υπάρχει ένας DHCP client και ένας DHCP server. Είναι τετριμμένο πως ο client είναι ο ίδιος ο υπολογιστής που χρειάζεται μια IP. Πρέπει όπως να βρεθεί και ο server με κάποιον τρόπο. Ο client στέλνει μήνυμα σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου (συμπεριλαμβανόμενου και του router) ρωτώντας αν "εσύ είσαι ο DHCP server;". Θα πάρει πλήθος απο αρνητικές απαντήσεις εκτός απο μια. το router θα απαντήσει θετικά! αυτή η διαδικασία λέγεται broadcasting,

Βήμα 2: Προσπάθεια ανάθεσης μιας IP
Στο δεύτερο βήμα ο server κάνει μια προσπάθεια να αναθέσει IP στον client, αλλά δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται. Οπότε κάνει broadcasting μια IP που δεν υπάρχει στο δίκτυο για να μην γίνει conflct με κάποιον άλλο υπολογιστή. Τα broadcasting μηνύματα στέλνονται στην διεύθυνση δικτύου με υπολογιστή υπηρεσίας 255.

Βήμα 3: DHCP request
Ο client στέλνει broadcast ένα μήνυμα οτι δέχεται την IP που του προσφέρθηκε απο τον server.

Βήμα 4: DHCP ACK
Ο server στέλνει broadcast μήνυμα οτι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτή την IP. αυτό το συγκεκριμέο μήνυμα λέγεται ACK (acknowlendge).

αυτή η μέθοδος είναι μια τριπλή χειραψία! Αν προσέξετε το βήμα 2, 3, 4 είναι μια "επικοινωνία" του server και client για να αποκτήσει μια μοναδική IP.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Το Internet είναι το μεγαλύτερο απο τα Δίκτυα που υπάρχουν. Συνδέονται σε αυτό άπειρα υποδίκτυα διάφορων ειδών. Για να συν δεθείς και εσύ αγαπητέ αναγνώστη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που λέγεται Router ή Modem. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως κάνουμε την σύνδεση και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να λειτουργούν όλες οι συσκευές μας σωστά.

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει ένα λαμπάκι στο router σας και να υπάρξει διακοπή στην σύνδεσή σας με το διαδίκτυο. Πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται είτε τοπικά, με την σύνδεση σας στο ρούτερ είτε δυσλειτουργία στα κεντρικά του παρόχου. Παρακάτω αναφέρονται κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε ώστε αρχικά να εντοπίσετε το πρόβλημα και έπειτα να επαναφέρετε μόνοι σας την σύνδεση.

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router

Κάθε router απο μπροστά έχει ένα πλήθος απο λαμπάκια που αναδεικνύουν τι ακριβώς λειτουργεί, τι όχι και τι έχει πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για το κάθε λαμπάκι, για το τι είναι και γιατί χρησιμοποιείται καθώς και τι κοινά προβλήματα υπάρχουν.