Πως να βρείτε την ταχύτητα του Internet

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλοι θα έχουμε πάει σε έναν πάροχο Internet (ISP - Internet Service Provider) για να δημιουργήσουμε μια νέα σύνδεση. Παραδείγματα παρόχων είναι ο ΟΤΕ, η Cyta κτλ Στο συμβόλαιο σας σε κάποιο σημείο θα αναγράφεται "ταχύτητα Internet έως 24 Mbps". Στο άρθρο αυτό θα δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πως μπορούμε να ελέγξουμε την ταχύτητα μας. Είναι πράγματι 24Mbps; Μήπως είναι λιγότερο και αν ναι πόσο λιγότερο;

Τι είναι η ταχύτητα;

Η ταχύτητα στο Internet είναι προφανώς διαφορετική από την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου, αεροπλάνου η οποιουδήποτε οχήματος στην ζωή γύρω μας. Ως ταχύτητα εννοούμε το πόσο γρήγορα μπορείς να κατεβάσεις ένα αρχείο. Πάμε ένα βήμα πίσω να δούμε τι συμβαίνει. Κάπου στον κόσμο υπάρχει ένας υπολογιστής (server) και αυτός είναι υπεύθυνος για να κρατάει αρχεία. Τα αρχεία αυτά εσείς τα χρειάζεστε και μέσω του browser (firefox, chrome, safari) στέλνετε μια αίτηση στον server. Αυτός σας απαντά με τα αρχεία φυσικά και έτσι φτάνουν στον υπολογιστή σας. Mbps σημαίνει MB per second, δηλαδή πόσα MB ανά δευτερόλεπτο λαμβάνετε στον υπολογιστή σας. Σήμερα κάτι λιγότερο από 2Mbps είναι απαγορευτικό και κάτι παραπάνω από 15Mpbs αρχίζει και γίνεται παράδεισος για τους λάτρες του Internet. Ένα αρχείο μπορεί να έχει μέγεθος κάποια KB έως και GB.

Αν δεν έχω 24Mbps τι έχω;

Συνήθως τα 24Mbps που αναγράφονται στο συμβόλαιο έχουν δίπλα ένα "εως" και αυτό ισχύει. Σου προσφέρει μέχρι 24 και ποτέ μα ποτέ δεν μπορείς να τα πιάσεις. Ο μόνος τρόπος για να έχεις 24 είναι αν μπεις μέσα στο κτήριο του παρόχου και συνδεθείς απευθείας με τα μηχανήματα τους. Γιατί; Γιατί πολύ απλά από τους server του παρόχου ξεκινάμε και ξεδιπλώνονται καλώδια, κάτω από άσφαλτο, έδαφος, καταλήγουν κάπου και από εκεί ξεδιπλώνονται και άλλα καλώδια και μετά από κάποια μέτρα ή χιλιόμετρα φτάνουν στο σπίτι σου. Αυτή η απόσταση προσδίδει καθυστέρηση και έτσι λοιπόν η πραγματική σου ταχύτητα για τους περισσότερους χρήστες είναι πολύ πιο χαμηλή. Είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως φυσιολογικό είναι να μειώνεται κι άλλο σε κακές καιρικές συνθήκες λόγω θορύβου. Θόρυβος δεν είναι ο κοινός θόρυβος ή η "φασαρία" αλλά για ένα καλώδιο είναι άλλα καλώδια δίπλα του, το νερό, η υγρασία, ο αέρας αν μιλάμε για ασύρματα δίκτυα.

Πως να βρείτε την πραγματική ταχύτητά σας;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δείτε την πραγματική σας ταχύτητα. Ένας από αυτούς που κατ εμέ είναι ο πιο αξιόπιστος είναι κατεβάζοντας ένα αρχείο. Δεν έχει σημασία πιο απλά να είναι κάποια MB τουλάχιστον για να προλάβετε να δείτε τι γίνεται. Μια αξιόπιστη πηγή είναι ο ftp server του ntua. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κατεβάσετε το παρακάτω αρχείο. Μόλις πάρετε την πληροφορία που χρειάζεστε ακυρώστε την λήψη. Σύνδεσμος για μέτρηση της ταχύτητας σας: ftp://ftp.ntua.gr.
Επιπλέον μπορείς να μπείτε στο speedtest.ftp.otenet.gr και να κατεβάσετε από εκεί κάποιο αρχείο. Τέλος υπάρχουν διάφορα άλλα προγράμματα όπως το speedtest.net αλλά μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να είναι μή αξιόπιστο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού