Τί είναι το πρωτόκολλο και η διεύθυνση IP

Τι είναι πρωτόκολλο

Πρωτόκολλο είναι μια σειρά από κανόνες που εφαρμόζονται σε συσκευές και τεχνολογίες ώστε να εξασφαλίζουν την αξιόπιστη μετάδοση των δεδομένων. Επειδή ο ορισμός είναι αρκετά αυστηρός πάμε να το δούμε με ένα παράδειγμα. Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, πρωτόκολλο είναι όλοι οι κανόνες που διασφαλίζουν την σωστή ροή του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, πότε θεωρούμε οτι μια ομάδα πέτυχε γκόλ, πότε θεωρούμε οτι έχουνε κόρνερ κτλ. Έτσι και στον τομέα δικτύων υπάρχουν διάφορα κανόνες για το πως μια νέα συσκευή θα συνδεθεί σε ένα δίκτυο, τι θα γίνει αν χάσει το σήμα κτλ.

Τι είναι μια διεύθυνση

Αφού μάθαμε τι είναι ένα πρωτόκολλο, οι διευθύνσεις IP συνδέονται άμεσα με τα πρωτόκολλα (Internet Protocol) αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γνωρίζουμε οτι κάθε σπίτι έχει μια διεύθυνση, όπως για παράδειγμα Νικοπόλεως 32. Έστω λοιπόν, οτι κάθε σπίτι έχει και μια συσκευή που λέγεται router ή modem ή για κάποιους που δεν γνωρίζουν πολλά "η συσκευή που μου έδωσε ο ΟΤΕ για να έχω Internet". Η μαγική συσκευή αυτή λοιπόν, έχει ενδιάμεσος κόμβος σε δύο δίκτυα. Το πρώτο δίκτυο είναι το Internet και ξεκινάει από τον δρόμο που βρίσκεται έξω από το σπίτι σας και το δεύτερο το εσωτερικό σας δίκτυο, το δικό σας τοπικό δίκτυο που είναι μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Για κάθε δίκτυο η συσκευή αυτή έχει μια διεύθυνση. Για το "έξω" δίκτυο που από εδώ και πέρα θα το αποκαλούμε εξωτερικό δίκτυο (external network) έχετε μια διεύθυνση του τύπου 83.52.6.45. Για το εσωτερικό σας δίκτυο (internal network) έχετε μια διεύθυνση του τύπου 192.168.1.1. Οι παραπάνω διευθύνσεις είναι τυχαίες και προφανώς μπορεί να είναι διαφορετικές. Μια διεύθυνση λοιπόν, είναι 4 αριθμοί ενωμένοι με τελεία "." που χαρακτηρίζουν ένα δίκτυο.

Ποιος καθορίζει τις διευθύνσεις

Εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο καταστάσεις. Ο διαχωρισμός του δικτύου είναι απαραίτητος για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. Εάν μιλάμε για την εξωτερική μας διεύθυνση, αυτή που έχει το router της επιχείρησης ή του σπιτιού μας, τότε η απάντηση είναι οτι καθορίζεται απο τον πάροχο. Ο πάροχος Internet δεν είναι τίποτα άλλο από τον ΟΤΕ, την Cyta ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που παρέχει Intrnet είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Ο πάροχος ή ISP (Internet Service Provider) μας προσφέρει δύο τρόπους διευθύνσεων, τις δυναμικές διευθύνσεις που είναι και ο προκαθορισμένος τρόπος και τις στατικές διευθύνσεις σε πρίπτωση που θέλουμε μια διεύθυνση IP που δεν θα αλλάζει οτι και να γινει με το router.
Στη δεύτερη περίπτωση, όταν αναφερόμαστε στο εσωτερικό δίκτυο, είτε του σπιτιού μας είτε μια μικρής επιχείδησης όλες τις διευθύνσεις τις καθορίζει ο router. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορούμε να σετάρουμε διάφορα μηχανήματα να κάνουν αυτή την συγκεκριμένη δουλειά αλ΄λα αν δεν γίνει κάτι τέοτιιο, ο router είανι υπέυθυνος για να πα΄ρει η κάθε συσκευή που αναζητά Internet απο μια μοναδική διεύθυνση.

Τι είναι μια IP address

Τέσσερις αριθμοί χωρισμένοι με τελείες είναι όλα όσα χρειάζεται για να μιλάτε με οποιονδήποτε στον πλανήτη, για να έχετε πρόσβαση σε οτιδήποτε είναι online. Οι IP διευθύνσεις είναι στην πραγματικότητα ένας εξαιρετικά απλός μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την απλή λογική οτι κάθε σπίτι έχει μια μοναδική διεύθυνση. Έτσι σε γενικές γραμμές κάθε Η/Υ έχει μια διεύθυνση και αυτό είναι απαραίτητο για τον ίδιο λόγο που είναι απαραίτητες και οι φυσικές διευθύνσεις των σπιτιών μας. Η διεύθυνση αυτή χρησιμοποιείται για να επικοινωνεί κάθε Η/Υ με οποιονδήποτε άλλο.
τοπικό δίκτυο έχει μια διεύθυνση IP και επικοινωνεί με τις υπόλοιπες.
Το Internet είναι τεράστιο και είναι χωρισμένο σε μικρότερα δίκτυα που τα καλούμε υποδίκτυα. Ένα υποδίκτυο είναι κάποιοι υπολογιστές συνδεδεμένοι μεταξύ τους με Wi-Fi, με καλώδιο ή ακόμη και χρησιμοποιώντας άλλες πιο προχωρημένες τεχνολογίες. .Κάθε συσκευή που είναι στο δίκτυο λοιπόν έχει μια διεύθυνση IP. Το router μας είναι μια συσκευή που φυσικά είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο και φυσικά έχει μια IP. Επειδή είναι η πρώτη συσκευή που συνδέεται και την χρησιμοποιούμε για να συνδέσουμε και άλλες παίρνει συνήθως την πρώτη διαθέσιμη IP και αυτή είναι ή 192.168.1.1 ή 192.168.0.1. Βέβαια μπορεί να πάρει και άλλες ανάλογα το μοντέλο και τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει. Συνήθως όμως είναι μια από τις παραπάνω.

Δομή διευθύνσεων IP

Οι διευθύνσεις έχουν τέσσερις αριθμούς κάθε ένας από τους οποίους ανήκει στο εύρος από 0 μέχρι 255. Με άλλα λόγια αν η IP του δικτύου μας είναι 192.168.1.* όπου αστεράκι ένας αριθμός από 0 ΄μέχρι 255, κάθε συσκευή στο δίκτυό μας έχει IP κάποια από τις 192.168.1.1 μέχρι 192.168.1.254. Το 0 και το 255 δεν χρησιμοποιείται καθώς είναι για ειδικούς σκοπούς. Το 192.168.1.0 είναι η διεύθυνση του δικτύου μας και το 192.168.1.255 χρησιμοποιείται για broadcasting (όταν ένας κόμβος θέλει αν στείλει πακέτα προς όλους).
Περισσότερα για τις IP διευθύνσεις 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Πως να συνδέσεις τα καλώδια στο router

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα