Πως να βρείς την IP διεύθυνση του υπολογιστή σου (Windows 7/8/10)




Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη σε ένα τοπικό δίκτυο, έχει μια μοναδική IP διεύθυνση. Η IP διεύθυνση καθορίζει μοναδικά τον υπολογιστή σας στο τοπικό σας δίκτυο, το σπίτι ή την επιχείρηση σας. Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε σχεδόν όλους τρους τρόπους για να βρείτε την IP διεύθυνση σας τόσο από το γνωστό CMD όσο και από τον πίνακα ελέγχου. Για τους δικτυάδες τηα παρέας, ο υπολογιστής σας δεν έχει μόνο μια διεύθυνση αλλά παραπάνω όπως η MAC και η εσωτερική IP (loopback). Πως λοιπόν μπορείς να βρείς την IP διεύθυνση του υπολογιστή σου δεδομένου οτι είναι συνδεδεμένος σε ένα δίκτυο.

Τι είναι η IP διεύθυνση

Σε ένα οικιακό ή τοπικό δίκτυο υπολογιστών όπως το σπίτι σας, η διεύθυνση IP καθορίζει όλες τις συσκευές σας μοναδικά. Με απλά λόγια είναι σαν να έχετε κολλήσει σε όλες τις συσκευές σας χαρτιά με έναν μοναδικό αριθμό. Αυτές οι διευθύνσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τις δυναμικές και τις στατικές. Περισσότερα για αυτές τις δύο κατηγορίες διαβάστε αυτό το άρθρο που τις αναλυει. Επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε και στο σχετικό λήμμα στο Wikipedia.
Άρα λοιπόν, η IP διεύθυνση του υπολογιστή σας, τον χαρακτηρίζει μοναδικά όλες τις συσκευές σας στο τοπικό δίκτυο σας (το δίκτυο μέσα στο σπίτι σας). Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να αναφερθείτε στον συγκεκριμένο υπολογιστή θα ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα.
Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο που εξηγεί περισσότερα για τις διευθύνσεις IP.

Γιατί να βρω την IP διεύθυνση

Μπλοκάρισμα ακατάλληλων ιστοσελίδων για τα παιδιά σας χρησιμοποιώντας το Router (Parental Control)
Ενεργοποίηση του Port forwarding για να έχετε πρόσβαση στο σπίτι σας απο οπουδήποτε στον κόσμο.
Χρήση ως διεύθυνση αναφοράς των project σε (για τους προγραμματιστές)
Απαραίτητη για τις ρυθμίσεις Smart TV ή Netflix στο τοπικό σας δίκτυο (οικιακό σας δίκτυο)
Εγκατάσταση ενός νέου εκτυπωτή (μέσω του WiFi) Για όλους τους παραπάνω λόγους και για ακόμη περισσότερους το να ξέρεις τον τρόπο για να βρεις την την IP διεύθυνση του υπολογιστή σου είναι η αρχή τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και ψυχαγωγικό.

Εύρεση IP διεύθυνσης από το CMD (windows XP/7/8/10)

Το CMD (Command Prompt) είναι το γνωστό στους προγραμματιστές και developers τερματικό ή κονσόλα. Αντί για το ποντίκι, γίνεται χρήση του πληκτρολογίου. Ανοίξτε το με όποια από τις δύο επιλογές σας βολεύει.
Επιλογή 1: Έναρξη του CMD από την αναζήτηση των Windows
Κάντε αναζήτηση στην Έναρξη των Windows για την λέξη cmd
Επιλογή 2: Έναρξη του CMD μέσα από την εκτέλεση των Windows
Ανοίξτε το παράθυρο της εκτέλεσης (Run) των Windows πατώντας τον συνδυασμό Win + R (κρατήστε πατημένο το πλήκτρο των Windows (δεξιά από το αριστερό CTRL πλήκτρο) και πατήστε το R)
Γράψτε cmd και πατήστε enter ή ΟΚ.

Εμφάνιση των πληροφοριών του δικτύου στο CMD
Έχοντας το CMD ανοιχτό πρέπει να εκτελέσετε την παρακάτω εντολή για να σας εμφανίσει τα στοιχεία του δικτύου. Πριν το κάνετε βεβαιωθείτε πως είστε συνδεδεμένοι στο Internet.
ipconfig
Από το αποτέλεσμα που θα σας επιστρέψει προσπαθήστε να εντοπίσετε το παρακάτω block. Οι αριθμοί στην δεξιά στήλη μπορεί να διαφέρουν. Επιπλέον αν είστε συνδεδεμένοι με καλώδιο Ethernet και όχι WiFi αντί για το Wireless LAN adapter WiFi θα σας έχει κάτι παρόμοιο με Ethernet adapter Ethernet.



Από το παραπάνω είναι φανερό πως κατάφερες να βρείς την IP διεύθυνση σου και είναι 192.168.2.2. Στην δικιά σας περίπτωση μπορεί να είναι 192.168.1.2, 192.168.1.3, 192.168.1.4 ή κάτι παρόμοιο. Αν δεν έχετε εξειδικευμένες ρυθμίσεις θα ξεκινάει από 192,168, και οι άλλοι δύο αριθμοί αλλάζουν ανάλογα πόσες συσκευές έχετε συνδεδεμένες.

Εύρεση της IP διεύθυνσης από τον πίνακα ελέγχου (windows XP/7/8/10) 

Πριν τα Windows φέρουν στο φως της δημοσιότητας τον νεο πίνακα ελέγχου, οι χρήστες των Windows XP και 7 είχαν πρόσβαση στο παλιό πίνακα ελέγχου και αυτό είναι ακόμη διαθέσιμο. Οπότε πάμε να δούμε πως μπορείς να βρείς την IP διεύθυνση του υπολογιστή σου μέσω του Πίνακα Ελέγχου των Windows. Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η ακόλουθη:



Βήμα 1: Ανοίγουμε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) από την έναρξη των Windows.

Πηγαίντε στην έναρξη και αναζητήστε για την λέξη Control Panel ή Πίνακας Ελέγχου αν έχετε το σύστημα στα Ελληνικά.


Βήμα 2: Πλοήγηση στο σωστό σημείο για να βρείς την IP διεύθυνση  Αφού ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) πλοηγηθείτε στο σωστό σημείο. Επιλέξτε το Network and Internet. 


Έπειτα επιλέξτε την πρώτη επιλογή Network and Sharing Centre 


Εδώ θα σας δείχνει σε πιο Router είστε συνδεδεμένοι. Το συγκεκριμένο είναι χρησιμοποιώντας WiFi με όνομα Olympus. Κάντε κλίκ στο όνομα (νούμερο 1) και θα σας ανοίξει το παράθυρο που φαίνεται στην παρακάτω οθόνη. Έπειτα κάντε κλίκ στο details (νούμερο 2) και θα σας ανοίξει το δεξί παράθυρο όπου με πράσινο περίγραμμα μπορείτε να δείτε την IP διεύθυνση σας. Στο παράδειγμα μας είναι η 192.168.2.2. 


Εύρεση IP διεύθυνσης σε Windows 10 (με ασύρματη σύνδεση με WiFi)

Βήμα 1: Στην Γραμμή Έναρξης (Taskbar) επιλέξτε το εικονίδιο με τα δίκτυα για να προβάλετε όλα τα διαθέσιμα δίκτυα.
Βήμα 2: Επιλέξτε τις Ιδιότητες (Properties) του ασύρματου δικτύου που είστε συνδεδεμένοι.
Βήμα 3: Βρείτε την IP διεύθυνση (IPv4 Address) στις Ιδιότητες (Properties). Η IP διεύθυνση συνήθως αρχίζει από 192.168.

Εναλλακτικά για τα παραπάνω βήματα 1 και 2, πατήστε εδώ για να ανοίξετε τις ρυθμίσεις δικτύου σας και στην συνέχεια επιλέξτε το δίκτυο στο οποίο είστε συνδεδεμένοι.Εύρεση IP διεύθυνσης σε 

Εύρεση IP διεύθυνσης σε Windows 10 (με ενσύρματη σύνδεση με καλώδιο ethernet) 

Βήμα 1: Στο taskbar ή γραμμή έναρξης επιλέξτε το εικονίδιο με τα δίκτυα για να προβάλετε όλα τα διαθέσιμα δίκτυα.
Βήμα 2: Επιλέξτε το δίκτυο στο οποίο είστε συνδεδεμένοι (συνήθως είναι στην αρχή της λίστας με έναν υπολογιστή ως εικονίδιο).
Βήμα 3: Βρείτε την IP διεύθυνση (IPv4 Address) στις Ιδιότητες (Properties). Η IP διεύθυνση συνήθως αρχίζει από 192.168.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού