Πως να συνδεθείς εύκολα στο router σου και να βρείς τις ρυθμίσεις

Μπορείτε να θέλετε να αλλάξετε τον κωδικό στο WiFi σας, να δείτε αν σας κλέβουν Internet προβάλλοντας όλες τις συνδεδεμένες συσκευές στο δίκτυο σας ή ακόμη και να ρυθμίσετε το router σας για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα είναι εφικτά μέσα από τις ρυθμίσεις του router.

Πολλές δικτυακές συσκευές, όπως το router μας προσφέρουν έναν σχετικά εύκολο τρόπο να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις στο δίκτυό μας. Είναι απόλυτα ασφαλές και θα έπρεπε όλοι να το κάνουμε κυρίως για έναν λόγο που αναφέρουμε στο τέλος του άρθρου.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας browser όπως Firefox, Chrome, Safari, Brave, Internet Explorer κ.τ.λ.
Δεν υπάρχει κάποιο URL όπως facebook.com που μπορούμε να πληκτρολογήσουμε και να μπούμε στο router μας. Ωστόσο το κάθε router έχει μια διεύθυνση και αυτή αποτελείται από 4 αριθμούς χωρισμένες με τελείες (IP διεύθυνση).

 Συνήθως η πίσω πλευρά του κάθε router περιέχει τα πιο σημαντικά στοιχεία. Αν δεν τα έχουμε αλλάξει, είναι ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε.



  • WiFi name (2.4GHz): VODAFONE_3787
  • WiFi name (5.0GHz): VODAFONE_5G_3787
  • WiFi password: *************
  • Router menu URL: https://192.168.2.1
  • Username: admin
  • Router password: ***********

Το WiFi name και WiFi password είναι τα στοιχεία που χρειάζεστε για να συνδεθείτε στο WiFi με το κινητό ή το laptop σας.
Το router menu URL είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να προβάλουμε τις ρυθμίσεις. Στο URL θα μας ζητήσει ένα username και password και όπως φαίνεται παραπάνω και αυτά αναγράφονται στο πίσω μέρος του router. Συνήθως το username είναι admin και το password κάτι σχετικά απλό.
Ανοίγοντας λοιπόν έναν browser στην ιστοσελίδα ηttps://192.168.2.1 μας εμφανίζει την login σελίδα





Τοποθετώντας τα σωστά στοιχεία, όπως αυτά αναγράφονται στο πίσω μέρος του router μας, πατάμε στο σύνδεση και μας εμφανίζεται η κύρια σελίδα του router μας.
Προσέξτε πως η παρακάτω σελίδα όπως και η σελίδα Login διαφέρει από router σε router. Αν και όλες, περιέχουν παρόμοιες ρυθμίσεις η κάθε εταιρεία έχει το δικό της γραφικό περιβάλλον. Αν έχετε απορίες σχολιάστε στο τέλος του άρθρου και θα σας απαντήσουμε άμεσα!




Το ήξερες πως υπάρχουν εφαρμογές android που "σπάνε" ασύρματα δίκτυα; Πως; Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν μια μεγάλη λίστα με προκαθορισμένους κωδικούς που έχουν τα router όταν τα αγοράζετε. Εάν ο κωδικός του router σας είναι στους προκαθορισμένους κωδικούς, τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να "σπάσει" πολύ γρήγορα. Η λύση; Τον αλλάζουμε μέσα από τις ρυθμίσεις του router που δείξαμε παραπάνω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού