Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό δίκτυο

Έχετε ένα σπίτι λοιπόν και θέλετε να έχετε Internet. Παρακάτω θα δείτε κάποια βήματα που πρέπει αν κάνετε ώστε να έχετε μια σύνδεση στο Διαδίκτυο!Αρχικά πρέπει να πάτε στον πάροχό απο όπου θέλετε να παρετε Internet και να του ζητήσετε μια νέα γραμμή. Αν δεν απατώμαι θα πρέπει να έχετε γραμμή τηλεφώνου για να μπορέσει να στηθεί μια γραμμή για Internet. Με άλλα λόγια το πάγιο δεν το γλιτώνετε. :P Ο πάροχος μπορεί να είναι ο OTE, η forthnet, η Cyta η οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που προσφέρει γραμμή Internet. Αφού δώσετε τα στοιχεία σας λοιπόν θα σας πούν οτι σε 15 μέρες το πολύ για είναι έτοιμη η γραμμή σας. Συνήθως δίνουν και ένα δωρεάν modem/router σε κάθε νέα σύνδεση οπότε οτι σας δώσουν το παίρνετε :)

Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε κάποιες εγκαταστάσεις στο σπίτι σας. Ας υποθέσουμε πως σας δίνουν ένα router (προσφέρει και ασύρματο σήμα) οπότε ας δούμε τώρα πως θα το χρησιμοποιήσετε. Κάθε γραμμή που φεύγει απο το σπίτι σας την αναλαμβάνει ο πάροχος και εσείς δεν μπλέκετε και τα καλώδια. Άρα σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχετε μπριζάκια (σας αυτά που συνδέεται το τηλέφωνό σας). Απο αυτά τα καλώδια θα περάσει και το Internet με μια μικρή διαφορά. Ο υπολογιστής πλέον χρησιμοποιέι 0 και 1 ώς σήμα και αυτό δεν περνάει απο εκεί. Οι συχνότητες του σήματος είναι διαφοτερικές απο το σήμα φωνής του τηλεφώνου και θα πρέπει αν βρεθεί ένας τρόπος να συνηπάρχουν και τα δυο. Στην απλή περίπτωση έχετε έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι απο την μπρίζα Α να συνδέσετε το φίλτρο(θα πρέπει να σας έχουν δώσει ένα) με το τηλέφωνο. Αυτό ουσιαστικά σας αφήνει να μιλάτε καθαρά. Αλλιω΄ς θα ακούγονται χιόνια και παρεμβολές. Το φίλτρο αυτό περιέχει έναν μεταχσηματισμό fourie βασικά και αλλάζει την συχνότητα του σήματος(νομίζω την ανεβάζει). Απο την μπρίζα Α λοιπόν θα φεύγει ένα καλώδιο και θα πηγαίνει στον spliter που έχει 2 εξόδους. Η μια είναι για το τηλέφωνο και η άλλη για τον υπολογιστή. Το άλλο καλώδιο θα φεύγει και θα πηγαίνει στο router όπου είναι ο μηχανισμός για την αλλάγή του 0 και 1. Το router επίσης χρειάζεται τροφοδοσία οπότε πρέπει να είναι κοντα΄σε μια μπρίζα ρεύματος και άλλο ένα καλώδια ethernet προς τον υπολογιστή ώστε να μιλάνε αυτοί οι δυο,

Σημαντικό είναι οτι για τον υπολογιστή ο router είναι το gateway η δρομολογητής. Κάθε τι που θέλει να κάνει ο υπολογιστής σας με το Internet (υπολογιστές του υπόλοιπου κόσμου) πρέπει να περάσουν απο το router. Με άλλα λόγια αν έχετε και άλλον έναν υπολογιστή θα συνδεθεί και αυτός με το router(έστω και ασύρματα) οπότε και ο δικός του δρομολογητής είναι τ router. Ο δρομολογητής του router σας ίσως είναι κάποιο "router" που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται switch και βρίσκεται κάποου στον πάροχο.

Σημειώστε οτι οτιδήποτε βρίσκεται έξω απο το router ΓΙΑ ΣΑΣ είναι το Internet και απο το router και "μέσα" είναι το τοπικό σα δίκτυο. Το τοπικό σας δίκτυο μπορείτε να το κάνετε ότι θέλετε και να στήσετε όσους υπολογιστές θέλετε αρκεί να έχετε όρεξη. :)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Το Internet είναι το μεγαλύτερο απο τα Δίκτυα που υπάρχουν. Συνδέονται σε αυτό άπειρα υποδίκτυα διάφορων ειδών. Για να συν δεθείς και εσύ αγαπητέ αναγνώστη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που λέγεται Router ή Modem. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως κάνουμε την σύνδεση και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να λειτουργούν όλες οι συσκευές μας σωστά.

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει ένα λαμπάκι στο router σας και να υπάρξει διακοπή στην σύνδεσή σας με το διαδίκτυο. Πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται είτε τοπικά, με την σύνδεση σας στο ρούτερ είτε δυσλειτουργία στα κεντρικά του παρόχου. Παρακάτω αναφέρονται κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε ώστε αρχικά να εντοπίσετε το πρόβλημα και έπειτα να επαναφέρετε μόνοι σας την σύνδεση.

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router

Κάθε router απο μπροστά έχει ένα πλήθος απο λαμπάκια που αναδεικνύουν τι ακριβώς λειτουργεί, τι όχι και τι έχει πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για το κάθε λαμπάκι, για το τι είναι και γιατί χρησιμοποιείται καθώς και τι κοινά προβλήματα υπάρχουν.