Πως να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό δίκτυο

Έχετε ένα σπίτι λοιπόν και θέλετε να έχετε Internet. Παρακάτω θα δείτε κάποια βήματα που πρέπει αν κάνετε ώστε να έχετε μια σύνδεση στο Διαδίκτυο!







Αρχικά πρέπει να πάτε στον πάροχό απο όπου θέλετε να παρετε Internet και να του ζητήσετε μια νέα γραμμή. Αν δεν απατώμαι θα πρέπει να έχετε γραμμή τηλεφώνου για να μπορέσει να στηθεί μια γραμμή για Internet. Με άλλα λόγια το πάγιο δεν το γλιτώνετε. :P Ο πάροχος μπορεί να είναι ο OTE, η forthnet, η Cyta η οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που προσφέρει γραμμή Internet. Αφού δώσετε τα στοιχεία σας λοιπόν θα σας πούν οτι σε 15 μέρες το πολύ για είναι έτοιμη η γραμμή σας. Συνήθως δίνουν και ένα δωρεάν modem/router σε κάθε νέα σύνδεση οπότε οτι σας δώσουν το παίρνετε :)

Το επόμενο βήμα είναι να κάνετε κάποιες εγκαταστάσεις στο σπίτι σας. Ας υποθέσουμε πως σας δίνουν ένα router (προσφέρει και ασύρματο σήμα) οπότε ας δούμε τώρα πως θα το χρησιμοποιήσετε. Κάθε γραμμή που φεύγει απο το σπίτι σας την αναλαμβάνει ο πάροχος και εσείς δεν μπλέκετε και τα καλώδια. Άρα σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχετε μπριζάκια (σας αυτά που συνδέεται το τηλέφωνό σας). Απο αυτά τα καλώδια θα περάσει και το Internet με μια μικρή διαφορά. Ο υπολογιστής πλέον χρησιμοποιέι 0 και 1 ώς σήμα και αυτό δεν περνάει απο εκεί. Οι συχνότητες του σήματος είναι διαφοτερικές απο το σήμα φωνής του τηλεφώνου και θα πρέπει αν βρεθεί ένας τρόπος να συνηπάρχουν και τα δυο. Στην απλή περίπτωση έχετε έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι απο την μπρίζα Α να συνδέσετε το φίλτρο(θα πρέπει να σας έχουν δώσει ένα) με το τηλέφωνο. Αυτό ουσιαστικά σας αφήνει να μιλάτε καθαρά. Αλλιω΄ς θα ακούγονται χιόνια και παρεμβολές. Το φίλτρο αυτό περιέχει έναν μεταχσηματισμό fourie βασικά και αλλάζει την συχνότητα του σήματος(νομίζω την ανεβάζει). Απο την μπρίζα Α λοιπόν θα φεύγει ένα καλώδιο και θα πηγαίνει στον spliter που έχει 2 εξόδους. Η μια είναι για το τηλέφωνο και η άλλη για τον υπολογιστή. Το άλλο καλώδιο θα φεύγει και θα πηγαίνει στο router όπου είναι ο μηχανισμός για την αλλάγή του 0 και 1. Το router επίσης χρειάζεται τροφοδοσία οπότε πρέπει να είναι κοντα΄σε μια μπρίζα ρεύματος και άλλο ένα καλώδια ethernet προς τον υπολογιστή ώστε να μιλάνε αυτοί οι δυο,

Σημαντικό είναι οτι για τον υπολογιστή ο router είναι το gateway η δρομολογητής. Κάθε τι που θέλει να κάνει ο υπολογιστής σας με το Internet (υπολογιστές του υπόλοιπου κόσμου) πρέπει να περάσουν απο το router. Με άλλα λόγια αν έχετε και άλλον έναν υπολογιστή θα συνδεθεί και αυτός με το router(έστω και ασύρματα) οπότε και ο δικός του δρομολογητής είναι τ router. Ο δρομολογητής του router σας ίσως είναι κάποιο "router" που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται switch και βρίσκεται κάποου στον πάροχο.

Σημειώστε οτι οτιδήποτε βρίσκεται έξω απο το router ΓΙΑ ΣΑΣ είναι το Internet και απο το router και "μέσα" είναι το τοπικό σα δίκτυο. Το τοπικό σας δίκτυο μπορείτε να το κάνετε ότι θέλετε και να στήσετε όσους υπολογιστές θέλετε αρκεί να έχετε όρεξη. :)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού