Πως να βρω την IP μου

Η IP (Internet Protocol) είναι το αναγνωριστικό του υπολογιστή σας. Είναι ένας αριθμός που σας χαρακτηρίζει μοναδικά και με τον οποίο μπορεί κάθε υπολογιστής να επικοινωνήσει μαζί σας. υλοποιείται στο δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με το μοντέλο του OSI και είναι απαραίτητη για κάθε υπολογιστή και για να είμαστε πιο σωστή για κάθε κάρτα δικτύου που υπάρχει σε έναν υπολογιστή...Πόσες IP έχετε?
Αρχικά πρέπει να ξεχωρίσετε το τοπικό δίκτυο με το internet. Τοπικό δίκτυο είναι το δίκτυο που αποτελείται απο 1,2,3 υπολογιστές που έχετε στο σπίτι σας. Internet είναι οτιδήποτε υπάρχει πέρα απο το modem/router σας. Κάθε υπολογιστής στο τοπικό σας δίκτυο έχει μια IP για να μπορεί να μιλάει με τους υπόλοιπους στο τοπικό πάντα δίκτυο. Κάθε συσκευή δρομολόγησης όπως το router σας έχει μια IP για να μπορεί να μιλάει με τους άλλους δρομολογητές. Οπότε συνοψίζοντας, έχετε μια IP για κάθε υπολογιστή, που την ονομάζουμε εσωτερική IP και μια IP που καθορίζει ποιο ακριβώς είναι το router σας που την ονομάζουμε εξωτερική. Για να μπορέσει να μιλήσει και να λάβει ένα πακέτο ο υπολογιστής σας απο την Αμερική για παράδειγμα χρειάζονται και οι δύο IP! Πρώτα χρειάζεται για να μπορέσει να αποφασίσει σε ποιον δρομολογητή/χώρα θα το στείλει, μετά σε ποια πόλη σε αυτή τη χώρα και μετά σε ποιο σπίτι σε αυτή τη πόλη. Έπειτα πρέπει να ξέρει τον υπολογιστή σε αυτό το σπίτι γιατί μπορεί να είναι 3. Ποίον απο τους 3 θα διαλέξει.

Πως βρίσκουμε την εξωτερική μας IP
Για να βρείτε την εξωτερική IP ανεξάρτητα απο το σύστημα θα πρέπει αν ανοίξετε έναν browser και να μπείτε στη σελίδα του router. Γενικά οτιδήποτε ρυθμίσεις θέλετε να κάνετε στο router σας και οτιδήποτε πληροφορίες θέλετε, κάνετε την ίδια διαδικασία. Η σελίδα στην οποία πρέπει να μπείτε δεν είναι προκαθορισμένη και εξαρτάται απο το router σας. Μπορείτε να καλέσετε τον παροχο σας και να ρωτήσετε ποια είναι η διεύθυνση η να κατεβάσετε το manual για το router σας και αν ψάξετε εκεί. Για παράδειγμα η δικιά μου είναι 192.168.1.1. Η δικιά σας μπορεί να είναι αυτή η κάτι παρόμοιο όπως 192.169.2.1. Εναλλακτικά μπορείτε να μπείτε εδώ και να δείτε την IP σας.

Πως βρίσκουμε την εσωτερική μας IP
Για να βρείτε την εσωτερική IP σας στα windows ανοίγετε το cmd και εκτελείτε

ipconfig
η εσωτερική IP σας είναι αυτή δίπλα στο IPv4. Με πρόμοιο τρόπο γίνεται και στο Linux δηλαδή, ανοίγετε ένα τερματικό και εκτελείτε
ifconfig
η εσωτερική IP σας είναι αυτή δίπλα στο IPv4.

Πληροφορίες για την εξωτερική IP
Η εξωτερική σας IP δεν μπορεί να καθοριστεί απο εσάς αλλά απο τον πάροχό σας. Ας πούμε οτι έχει ένα εύρος IP και τις μοιράζει στην πόλη σας. Το εύρος που έχει πάλι δεν το καθορίζει αυτός αλλά κάποιος μεγαλύτερος οργανισμός.
Μπορείτε να έχετε δυναμική και στατική IP. Τι σημαίνει αυτό? Με την δυναμική IP (ανάλογα το router σας) θα αλλάζει κάθε φορά που κάνετε restart το router. Αντίθετα η στατική IP είναι καρφωμένη στο όνομα σας οπότε ότι και να κάνετε θα έχετε αυτή την IP. Βέβαια πρέπει να πληρώσετε λίγο παραπάνω όπως καταλαβαίνετε και ο λόγος που ίσως κάποιος πάρει τέτοια IP είναι μόνο και μόνο για να στήσει κάποιον server η κάτι παρόμοιο, περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται κατι σταθερό! Μπορείτε πολύ εύκολα να αλλάξετε την IP σας μόνο με ένα restart στο router. Ίσως θέλετε να το κάνετε αυτό για διάφορους λόγους όπως ban με IP απο κάποιο foroum ή game.

Comments

Popular posts from this blog

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router