Τι διαφορά έχει η στατική με την δυναμική διεύθυνση IP


Σε παλιότερη δημοσίευση είδαμε τι είναι μια διεύθυνση IP και πόσες διευθύνσεις υπάρχουν. Ήρθε η ώρα να μελετήσουμε παραπάνω τις διευθύνσεις και να μάθουμε την διαφορά μεταξύ των στατικών και δυναμικών διευθύνσεων. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει κάθε Η/Υ, είτε μιλάμε για Laptop είτε για PC έχει μια διεύθυνση. Η διέυθυνση αυτη του δίνει το χαρακτηριστικό της μοναδικότητας από κάθε άλλο υπολογιστή υπηρείας (host). Με άλλα λόγια ξεχωρίζει απο όλους του υπόλοιπους και έχει ένα "όνομα", που του επιτρέπει να στέλνει και να λαμβάνει πακέτα/δεδομένα και να είναι κομμάτι του Internet και όχι ένας αυτόνομος υπολογιστής που βρίσκεται σε ένα γραφείο και εκτελεί μια διεργασία.

Ποιες συσκευές έχουν διευθύνσεις

Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο ή σε ένα τοπικό δίκτυο έχει μια διεύθυνση IP. Το router ή modem που μας έχει δώσει ο πάροχος μας (ΟΤΕ, CYTA κτλ) έχει μια και παραπάνω διευθύνσεις. Τα κινητά μας έχουν διευθύνσεις, όπως και τα Laptop αλλά και οι σταθεροί υπολογιστές.

Διαφορά στατικής και δυναμικής IP

Όπως φαίνεται και από τα ονόματα η στατική IP μένει στάσιμη και δεν αλλάζει ενώ η δυναμική αλλάζει δυναμικά. Αν ο κάθε πάροχος έδινε IP σε κάθε χρήστη που έκανε ένα νέο συμβόλαιο για Internet σε λίγα χρόνια θα είχαμε έλλειψη  από διευθύνσεις IP. Δεν είναι αρκετές ώστε να είναι όλοι οι υπολογιστές ενεργοποιημένοι ταυτόχρονα. Παράξενο; Αναλογιστείτε! Μια IP έχει την μορφή: x.x.x.x, με x στο εύρος απο 0 εως 255. Σκεφτείτε πόσοι συνδυασμοί μπορεί να υπάρχουν και πόσους είναι ο πληθυσμός της γης. Στο σημείο αυτό αξίζει αν σημειωθεί πως αν υπάρχει τουλάχιστον δυο ίδιες IP, θα υπάρχει πρόβλημα. Λέγεται IP Address Conflict, σύγκρουση των IP και το router/δρομολογητής που εξυπηρετεί τους δυο υπολογιστές δεν θα ξέρει ποιος είναι ποιος. Οπότε πάντα έχουμε μια και μοναδική IP για κάθε υπολογιστή.
Άρα, IP έχει κάθε υπολογιστής. Άλλοι στατική και άλλοι δυναμική, ανάλογα αν την χρειάζονται η όχι για τους λόγους που ακολουθούν. Η στατική IP έχει 4 τριάδες φιξαρισμένες και δεν αλλάζουν πχ. 201.374.122.100. Ενώ, η δυναμική IP αλλάζει κάθε φορά που κάνετε restart το ρουτεράκι σας! Δοκιμάστε το βλέποντας την δικιά σας IP στο http://www.whatismyip.com/.

Πως δουλεύει η δυναμική διεύθυνση IP

Η δυναμική διεύθυνση IP είναι η προκαθορισμένη σε μια νέα σύνδεση με έναν πάροχο Internet. Κάθε χρήστης έχει ένα router που κάποιες στιγμές είναι ανοιχτό και κάποιες άλλες κλειστό. Όταν ο χρήστης ανοίγει το router το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πάρει μια διεύθυνση και να πει σε όλους οτι υπάρχει και αυτός στο Internet. Έτσι επικοινωνεί με τον πάροχο και του ζητα μια διεύθυνση IP. Θα πάρει μια τυχαία IP από αυτές που είναι διαθέσιμες. Ο πάροχος στην ουσία διαθέτει δυο τσουβάλια το ένα με τις IP που είναι ελεύθερες για χρήση και το άλλο με αυτές που είναι δεσμευμένες, αυτές τις έχει ήδη δώσει σε χρήστες και δεν μπορεί να τις ξαναδώσει γιατί έχουμε πει πως ο κάθε χρήστης έχει μια μοναδική διεύθυνση IP. Η ανάποδη διαδικασία γίνεται όταν το router απενεργοποιείται. Τότε ενημερώνονται τα συστήματα του παρόχου οτι μια συσκευή βγήκε εκτός δικτύου και η διεύθυνση IP που είχε αυτή η συσκευή είναι πλέον ελεύθερη για τον επόμενο χρήστη που θα την ζητήσει.
Αυτό που κερδίζουμε είναι στην ουσία εξοικονόμηση διευθύνσεων. Ένας πάροχος με 10000 διευθύνσεις μπορεί αν εξυπηρετήσει ταυτόχρονα μέχρι και 10000 χρήστες. Όπως με την παραπάνω διαδικασία στατιστικά δεν θα βρίσκονται και οι 10000 ταυτόχρονα. Οπότε έτσι αυξάνουμε τους χρήστες που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.
Πλεονεκτήματα
 • Εξοικονόμηση διευθύνσεων
 • Ασφάλεια
Μειονεκτήματα
 • Μείωση κέρδους όσον αφορά τους παρόχους Internet
 • Αλλαγή διευθύνσεων σε επανεκκίνηση του router 

Γιατί χρειάζεται η στατική IP

Ένα εύλογο ερώτημα είναι για ποιόν λόγο κάποιος να χρειάζεται στατική IP διεύθυνση και να μην χρησιμοποιεί τις δυναμικές που είναι και δωρεάν και δεν κοστίζουν τίποτα παραπάνω. Φανταστείτε μια εταιρεία, με 100 Η/Υ που έχει κάποιους server και να παρέχει πληροφορίες. Να έχει μια ιστοσελίδα και έχει ένα σύστημα διαχείρισης πελατών, στο οποίο οι 40 πελάτες της πρέπει καθημερινά να κάνουν login και να το χρησιμοποιούν. Αν δεν υπήρχαν οι στατικές διευθύνσεις τότε θα έπρεπε κάθε μέρα και για να είμαστε ακριβής κάθε φορά που το δίκτυο της εταιρείας έκανε επακεκκίνηση να ενημερώσει όλους τους πελάτες για την νέα διεύθυνση.
Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εφικτό και γι αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι στατικές διευθύνσεις όπου όταν κάποιος αγοράσει μια τέτοια διεύθυνση γνωρίζει πως το δίκτυο του είναι πίσω από την συγκεκριμένη διεύθυνση για πάντα, κάθε δευτερόλεπτο, ώρα και μέρα του χρόνου.

Πως δουλεύει η στατική διεύθυνση IP

Σε αντίθεση με την δυναμική IP, κάθε φορά που δημιουργείται ένα νέο συμβόλαιο για Internet με τον πάροχο στο όνομα του συμβολαίου παρέχεται μια διεύθυνση IP μοναδική και δεν αλλάζει. Σε περίπτωση επανεκκίνησης του τοπικού δικτύου το router έχει πάλι την ίδια διεύθυνση IP.
Μειονεκτήματα
 • Δεν υπάρχει δυνατότητα να εξυπηρετηθούν περισσότεροι χρήστες από τις διαθέσιμες διευθύνσεις
Πλεονεκτήματα
 • Αύξηση του κέρδους όσον αφορά τους παρόχους Internet
 • Πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο του κάθε χρήστη από παντού

Comments

 1. YΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ?ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ STATIC IP KAI NA ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ?

  ReplyDelete
 2. Αν έχεις στατική IP προφανώς και δεν αλλάζει. Άρα αν με κάποιον τρόπο μπορέσει να την μάθει ένας κακόβουλος χρήστης μπορέι να κάνει διάφορα. Το να γνωρίζει κάποιος την IP σου δεν σημαίνει και πολλά. Αν έχει γνώσεις και θελει να σου κάνει κακό δεν θα τον σταματήσει το γεγονός οτι θα έχεις δυναμική IP. Οπότε οτιδήποτε και να έχεις είναι θέμα firewall, router, προστασίας στον Υ/Η σου/server που θα τον εμποδίσουν. Δεν έχει καμία σχέση η IP.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router