Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι η στατική και τι η δυναμική IP (static vs dynamic IP)

Κάθε υπολογιστής υπηρεσίας που ανήκει σε ένα δίκτυο ανεξάρτητα απο την τοπολογία του χαρακτηρίζεται απο μια διεύθυνση IP. Η διέυθυνση αυτη του δίνει το χαρακτηριστικό της μοναδικότητας απο κάθε άλλο υπολογιστή υπηρείας (host). Με άλλα λόγια ξεχωρίζει απο όλους του υπόλοιπους και έχει ένα "όνομα", που του επιτρέπει να στέλνει και να λαμβάνει πακέτα/δεδομένα και να είναι κομμάτι του Internet και όχι ένας αυτόνομος υπολογιστής που βρίσκεται σε ένα γραφείο και εκτελεί μια διεργασία.

 

Ποιες συσκευές έχουν διευθύνσεις IP

Όλες! Διεύθυνση IP έχει κάθε συσκυή σε ένα δίκτυο. Απο το router που μας έδωσε ο πάροχος, μέχρι και ένα tablet η κινητό που χρησιμοποιούμε με ασύρματο σήμα.

Διαφορά στατικής και δυναμικής IP

Όπως φαίνεται και απο τα ονόματα η στατική IP μένει στάσιμη και δεν αλλάζει ενώ η δυναμική αλλάζει δυναμικά. Αν ο πάροχος έδινε στατική IP σε κάθε χρήστη που έκανε μια νέα αίτηση σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να εξυπηρετείται όλη η γή με στατικές IP. Δεν είναι αρκετές ώστε να είναι όλοι οι υπολογιστές ενεργοποιημένοι ταυτόχρονα. Παράξενο; Αναλογιστείτε! Μια IP έχει την μορφή: x.x.x.x, με x στο εύρος απο 0 εως 255. Σκεφτείτε πόσοι συνδιασμοί μπορεί να υπάρχουν και πόσους είναι ο πλυθησμός της γης. Στο σημείο αυτό αξίζει αν σημειωθεί πως αν υπάρχει τουλάχιστον δυο ίδιες IP, θα υπάρχει πρόβλημα. Λέγεται IP Address Conflict, σύγκρουση των IP και το router/δρομολογητης που εξυπηρετεί τους δυο υπολογιστές δεν θα ξέρει ποιος είναι ποιος.Οπότε πάντα έχουμε μια και μοναδική IP για κάθε υπολογιστή.
Άρα, IP έχει κάθε υπολγιστής. Άλλοι στατική και άλλοι δυναμική, ανάλογα αν την χρειάζονται η όχι για τους λόγους που ακολουθούν. Η στατική IP έχει 4 τρειάδες φιξαρισμένες και δεν αλλάζουν πχ. 201.374.122.100. Ενώ, η δυναμική IP αλλάζει κάθε φορά που κάνετε restart το ρουτεράκι σας! Δοκιμάστε το βλέποντας την τρέχων στο http://www.whatismyip.com/.

Γιατί χρειάζεται η στατική IP

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να χρειάζεστε μια στατική IP όπως αν θέλετε να στήσετε έναν server και θέλετε να συνδέονται κι άλλοι σε αυτόν τον υπολογιστή. Σε αυτή τη περίπτωση δεν μπορείτε να έχετε μια IP που αλλάζει και να τους ενημερώνετε συνεχώς! Βλέπουμε λοιπόν ανάλογα με τη χρήστη που θέλουμε να κάνουμε επιλέγουμε δυναμική η στατική IP.

Πως δουλεύει η δυναμική IP

Όπως αναφέρθηκε η δυναμική IP είναι η προκαθορισμένη σε μια νέα σύνδεση αν δεν έχει ζητηθεί τίποτα επιπλέον. Ας πούμε 10.000 IP που τις έχες ο OTE και οι χρήστες που εξυπηρετεί είναι 7.000. Κάθε ένας χρήστης έχει ένα router που κάποιες στιγμές είναι ανοιχτό και κάποιες άλλες κλειστό. Όταν ένας οποιοςδήπτε χρήστης ανοίγει το router αυτομάτως το router σας προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον OTE και να ζητήσει μια IP. Έτσι θα πάρει μια τυχαία IP απο αυτές που είναι διαθέσιμες. Είναι σημαντικό να κατελάβετε οτι ο OTE στην ουσία διαθέτει δυο τσουβάλια το ένα με τις IP που είναι ελεύθερες για χρήση και το άλλο με αυτές που είναι δεσμευμένες. Η ανάποδη διαδικασία γίνεται όταν το router απενεργοποιείται. Τα συστήματα του ΟΤΕ καταλαβαίνουν πως το router σας είναι εκτός δικτύου οπότε την συγκεκριμένη IP που είχατε την αλλάζουν σε "διαθέσιμη". Τι κερδίζουμε με αυτό τον τρόπο? Αν οι συνολικοί χρήστες είναι 10.000 και ο ΟΤΕ έχει κάνει συμβόλια με 15.000 εκ πρώτης άποψης θα υπάρξει πρόβλημα γιατί με 10.000 IP δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις 15.000 άτομα. Το "κόλπο" στηρίζεται στο γεγονός οτι κάποια router βγαίνουν εκτός δικτύου οπότε οι IP τους γίνονται ελεύθερες. Έτσι υπάρχει περίπτωση ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να είναι μόνο 8.000 και στην χειρότερη 10.000 χρήστες οnline οπότε όλοι θα μπορούν αν αξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα.

Πως δουλεύει η στατική IP

Σε αντίθεση με την δυναμική IP η στατική IP δουλεύει ως εξής, κάθε φορά που δημιουργείται μια νέα σύνδεση στο όνομα της σύνδεσης "καρφώνεται" μια IP μοναδική και χωρίς να αλλάζει. Το μειονέκτημα είναι οτι δεν υπάρχει δυνατότητα να εξυπηρετηθούν περισσότεροι χρήστες απο όσες είναι οι συνδέσεις. Το πλεονέκτημα είναι το κέρδος στα χρήματα.

Σχόλια

  1. YΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ?ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ STATIC IP KAI NA ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν έχεις στατική IP προφανώς και δεν αλλάζει. Άρα αν με κάποιον τρόπο μπορέσει να την μάθει ένας κακόβουλος χρήστης μπορέι να κάνει διάφορα. Το να γνωρίζει κάποιος την IP σου δεν σημαίνει και πολλά. Αν έχει γνώσεις και θελει να σου κάνει κακό δεν θα τον σταματήσει το γεγονός οτι θα έχεις δυναμική IP. Οπότε οτιδήποτε και να έχεις είναι θέμα firewall, router, προστασίας στον Υ/Η σου/server που θα τον εμποδίσουν. Δεν έχει καμία σχέση η IP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Το Internet είναι το μεγαλύτερο απο τα Δίκτυα που υπάρχουν. Συνδέονται σε αυτό άπειρα υποδίκτυα διάφορων ειδών. Για να συν δεθείς και εσύ αγαπητέ αναγνώστη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που λέγεται Router ή Modem. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως κάνουμε την σύνδεση και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να λειτουργούν όλες οι συσκευές μας σωστά.

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει ένα λαμπάκι στο router σας και να υπάρξει διακοπή στην σύνδεσή σας με το διαδίκτυο. Πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται είτε τοπικά, με την σύνδεση σας στο ρούτερ είτε δυσλειτουργία στα κεντρικά του παρόχου. Παρακάτω αναφέρονται κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε ώστε αρχικά να εντοπίσετε το πρόβλημα και έπειτα να επαναφέρετε μόνοι σας την σύνδεση.

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router

Κάθε router απο μπροστά έχει ένα πλήθος απο λαμπάκια που αναδεικνύουν τι ακριβώς λειτουργεί, τι όχι και τι έχει πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για το κάθε λαμπάκι, για το τι είναι και γιατί χρησιμοποιείται καθώς και τι κοινά προβλήματα υπάρχουν.