Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κάθε συσκευή router στην μπροστινή της όψη έχει μια σειρά από LED λαμπάκια. Τα λαμπάκια υποδεικνύουν τις ενεργές και ανενεργές λειτουργίες του router την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορεί κάποιος δηλαδή, να καταλάβει αν μια λειτουργία είναι ενεργοποιημένη και λειτουργεί σωστά ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό, θα περιγράψουμε κάθε ένα LED, αναφέροντας την λειτουργία του και τέλος κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα που συναντάμε καθημερινά μαζί εμ τον τρόπος αντιμετώπισης. Με απλά λόγια, θα αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο του router σας και θα μπορείτε να το επαναφέρετε μόνοι σας χωρίς να καλέσετε τον πάροχο του Internet σας (ΟΤΕ, Cyta, Forthnet κτλ).
Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να ξέρετε πως το πλήθος των LED καθώς και η σημείωση δίπλα σε κάθε ένα από αυτά μπορεί να διαφέρει. Τα περισσότερα router της αγοράς όμως και κυρίως αυτά που μας δίνει ο πάροχος Internet έχουν τις παρακάτω LED ενδείξεις. Στο παρακάτω router οι LED ενδείξεις είναι Power, DSL, Internet, LAN1, LAN2, LAN3, STB, WLAN.

LED ενδείξεις σε router
Στα περισσότερα router θα βρείτε από 5 μέχρι 8 LED λαμπάκια ανάλογα με το router και τις λειτουργίες που υποστηρίζει. Σε άλλα υπάρχουν σύμβολα και σε άλλα κάποια σχετική λέξη που καθορίζει την λειτουργία του. Πάμε λοιπόν! Εν, συντομία:

  • Power - Τροφοδοσία του router.
  • LAN - Σύνδεση Η/Υ στο τοπικό δίκτυο.
  • (A)DSL- Συγχρονισμός του router/modem με το modem του παρόχου Internet.
  • WPS - Εύκολη σύνδεση με συσκευή.
  • WLAN ή WiFi - Ασύρματο Internet
  • Internet - Πλήρη σύνδεση με τον πάροχο.
  • VOIP - Τηλέφωνο
  • WAN - Σύνδεση στο μητροπολιτικό δίκτυο.
  • STB - Τηλεόραση μέσω διαδικτύου.
  • USB - Σύνδεση με USB συσκευές.

Έχετε κάποιο LED που δεν το έχουμε συμπεριλάβει; Σχολιάστε στο τέλος του άρθρου! Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Συνεχίστε την ανάγνωση :-)

Power LED

Είναι το πιο απλό LED και δεν είναι τίποτα άλλο από την ένδειξη αν το router έχει τροφοδοσία ή όχι. Είναι δηλαδή το λαμπάκι της τροφοδοσίας. Πράσινο σημαίνει πως είναι σε πλήρη λειτουργία. Αν είναι σβηστό και δεν ανάβει, το πιο πιθανό είναι να έχει χαλάσει η τροφοδοσία του router, είτε εσωτερικά, είτε το καλώδιο με το οποίο το συνέεται στην πρίζα.
Προσοχή! Πριν δοκιμάσετε άλλη τροφοδοσία (καλώδιο), επιβεβαιώστε οτι τα V (volt) και τα A(amps) της τροφοδοσίας είναι τα κατάλληλα αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να το κάψετε!

LAN LED

Τα σημερινά router παρέχουν δύο τρόπους σύνδεσης, ο ενσύρματος και ο ασύραμτος. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιο καλώδιο ethernet, έχετε δηλαδή ενσύρματη σύνδεση, το καλώδιο ethernet (με βύσμα RJ45) που συνδέεται με τον υπολογιστή σας καταλήγει σε μια από τις διαθέσιμες θύρες ethernet στην πίσω όψη του router. Ένα router μπορεί φυσικά να έχει μια μόνο θύρα ethernet αν και τα περισσότερα πλέον λειτουργούν όπως και τα switch δηλαδή με 4 ή και παραπάνω θύρες. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία που θα συνδέσεται το καλώδιο στο router. Αρκεί το βύσμα που θα συνδεθεί να είναι το σωστό και να μην καταστρέψετε τις θύρες.
Το δίκτυο που συνδέεται σε όλες τις LAN θύρες είναι αυτό που αποκαλούμε Τοπικό Δίκτυο ή Local Area Network (LAN). Παρατηρώντας το πλήθος των LAN που είναι πράσινα μπορούμε να ξέρουμε πόσοι είναι οι ενσύρματοι ενεργοί υπολογιστές στο τοπικό μας δίκτυο, στο σπίτι ή στην επιχείρηση μας.
Εάν ο Η/Υ είναι κλειστός, το λαμπάκι θα είναι σβηστό και μόλις ενεργοποιηθεί ο υπολογιστής μέσα σε περίπου 5 sec θα ενεργοποιηθεί και θα γίνει πράσινο. Επιπλέον αν έχετε συνδέσει υπολογιστή και παραμένει σβηστό αυτό σημαίνει πως είτε έχει πρόβλημα ο υπολογιστής και πιο συγκεκριμένα η θύρα στην οποία συνδέεται το καλώδιο ethernet, είτε οτι φταίει το ίδιο το καλώδιο.
Έχετε υπόψιν πως δεν υπάρχει μόνο ένα καλώδιο ethernet. Το καλώδιο δικτύου CAT5/6/7 με συνδεσμολογία straight ή crossover είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Αν το καλώδιο το έχετε φτιάξει εσείς, είναι πολύ πιθανό να τραβήχτηξε στην άκρη και τα pins (σιδεράκια μέσα στο καλωδιο) να μην κάνουν καλή επαφή. Οπότε δοκιμάζουμε άλλο καλώδιο!
Μια τελευταία περίπτωση που μπορεί να φταίει είναι και οι ρυθμίσεις του υπολογιστή σας.

(A)DSL LED

Το DSL LED για τα πιο παλιά router ή ADSL για τα νεότερα αφορά κυρίως τον πάροχο του Internet. Όταν ενεργοποιείτε το router σας, προσπαθεί να επικοινωνήσει και να συγχρονιστεί με τον πάροχο. Ο συγχρονισμός αυτός είναι πρακτικά μια ανταλαγή πληροφοριών.
Αν όλα πάνε καλά, τότε θα είναι πράσινο. Συνήθως όταν αναβοσβήνει με γρήγορο ρυθμό σημαίνει πως προσπαθεί να συγχρονίσει και αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει και 5 λεπτά, οπότε κάντε λίγο υπομονή. Αν μετά από 5 λεπτά δεν σταθεροποιηθεί, κλείστε το router αφήστε το για 5 δευτερόλεπτα και ξανανοίξτε το. Αν και πάλι δεν σταθεροποιηθεί αφού περάσουν 5 λεπτά, θα πρέπει να καλέσετε τον πάροχο σας.
Σε περίπτωση που είναι σταθερά αναμένο και δεν έχετε Internet, το πρόβλημα βρίσκεται στο καλώδιο σύνδεσης με τον υπολογιστή σας ή στον ίδιο σας τον υπολογιστή.

WLAN ή WiFi LED

Το WLAN σημαίνει Wireless LAN και το WiFi ξέρουμε όλοι οτι είναι το ασύρματο Internet. Αυτό το LED λοιπόν, αφορά την ένδειξη για την κατάσταση του ασυρμάτου δικτύου. Το ασύρματό σας δίκτυο μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί από το κουμπί στο πίσω μέρος του router αλλά και μέσα από το interface αν συνδεθείτε σε αυτό μέσα από τον υπολογιστή σας.
Ο πιο εύκολος τρόπος φυσικά είναι να πατήσετε το κουμπί WiFi στο πίσω μέρος του router σας. Σε περίπτωση που το router βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι σας, καλό είνια να το κλείσετε όταν κοιμηθείτε. Αν αυτό βρίσκεται σε κάποιο άλλο δωμάτιο δεν έχετε πρόβλημα.

WPS LED

Οι τηλεοράσεις smart TV, οι ασύρματοι εκτυπωτές αλλά και άλλες συσκευές, πρεπει να συνδεθούν με το router σας για να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε. Υπάρχει ο τρόπος της εισαγωγής του κωδικού και της επιλογής του δικτύου από την κάθε συσκευή.
Ωστόσο, το WPS είναι μια λειτουργία όπου μπορείτε να την ενεργοποιήσετε πατώντας το κουμπί που βρίσκεται στο πίσω μέρος του router. Αφού το κάνετε αυτό, την τηλεόραση ή στον εκτυπωτή σας, επιλέγεται αντί για σύνδεση στο router, σύνδεση με WPS. Δεν χρειάζεται  να κάνετε τίποτα άλλο. Η συσκευή σας θα βρεί αυ΄τοματα τον κωδικό γιατί όσο το WPS είναι ενεργό το router σας τον εκπέμπει παντού. Όταν τελειώσετε, καλό είναι να το απενεργοποιήσετε.

VOIP

Το VOIP (Voice Over IP) αφορά την χρήση του τηλεφώνου. Αν έχετε συνδέσει το τηλέφωνο σας, είναι ενεργοποιημένο. Αν το έχετε συνδέσει και είναι σβηστό, δοκιμάσετε να αλλάξετε καλώδιο ή να αλλάξετε τηλέφωνο. Μπορεί από καποιον κεραυνό να έχει χαλάσει.

USB

Το USB αφορά την USB θύρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Αν έχετε τοποθετήσει κάποια USB συσκευή όπως σκληρός δίσκος, αυτό ενεργοποιείται.

Εγγραφή στο blog

Περίμενε μην φύγεις... εκτιμάμε ιδιαίτερα το feedback!

Σε βοήθησε το άρθρο; Αν οχι, άφησε ένα σχόλιο και βοήθησε μας να το βελτιώσουμε. Αν ναι, μην χάσεις το επόμενο! Κάντε έγγραφή στο blog πατώντας εδώ.  Σας ευχαριστούμε θερμα για την υποστήριξη! Τα λέμε στο επόμενο :-)

Σχόλια

  1. Τα λαμπάκια γίνονται στιγμιαία κόκκινα όταν πάω να βάλω το τροφοδοτικό στην πρίζα και μετά σβήνουν όλα!Όμως το λαμπάκι wlan ΟΤΑ πατω πίσω το κουμπάκι γίνεται κόκκινο!Ποιο πρόβλημα υπάρχει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεις να ψάξεις στο google με την ερώτηση "Router manual" και θα σου επιστρέψει αποτελέσματα με το manual για το τι ακριβώς σημαίνουν όλα συγκεκριμένα για το δικό σου router.

      Σε γενικές γραμμές το οτι σβήνουν όλα όταν βάζεις το ρεύμα συνήθως σχετίζεται με την τροφοδοσία του router. Άρα ως hardware πλέον μάλλον είναι ελλατωματικό και θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το κατάστημα αγοράς για αλλαγή.

      Διαγραφή
  2. Ανάβει μονο το power τα αλλα δν μ τα αναβει γτ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω το ίδιο πρόβλημα το έχεις λύσει?Αν ναι.πως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα αν ανάβει μόνο το power σημαινει πως δεν λαμβάνει σήμα απο τον πάροχο. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως δεν έχει γίνει η σύνδεση ή το καλώδιο δεν είναι καλά κουμπωμένο είτε έχει καεί κάτι στην συσκευή πχ. Απο κεραυνό. Αν το συνδεσετε με καλώδιο με ενα laptop η pc θα πρέπει να αναβοσβήνουν πρασινο κ πορτοκαλι χρώμα στον υπολογιστή. Στην θυρα σύνδεσης του καλωδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι σημαινει οτα καποιος ειχει βαλει ενα καλο τυπου usb στο lan 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναβει το power το dsl και το wlan/wps αλλα το internet οχι. Εγινε μια διακοπη ρευματος για 2 δευτερολεπτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού