Τι είναι η στατική και δυναμική διεύθυνση IP στα Δίκτυα Υπολογιστών

Οι διευθύνσεις IP και οι πόρτες σε ένα δίκτυο υπολογιστών είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι από πολλά Project και αυτό γιατί είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους και η νέα εποχή του Internet of Things (IoT) κάνει ακόμα ισχυρότερη αυτή την σύνδεση. Μάθε περισσότερα μέσα από το παράδειγμα του ταχυδρομείου.

Ποιες συσκευές έχουν διευθύνσεις

Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο ή σε ένα τοπικό δίκτυο έχει μία διεύθυνση IP. Το router ή modem που μας έχει δώσει ο πάροχός μας (ΟΤΕ, CYTA κτλ) έχει μία και παραπάνω διευθύνσεις. Τα κινητά μας έχουν διευθύνσεις, όπως και τα Laptop, αλλά και οι σταθεροί υπολογιστές.

Διαφορά στατικής και δυναμικής IP

Όπως φαίνεται και από τα ονόματα η στατική IP μένει στάσιμη και δεν αλλάζει, ενώ η δυναμική αλλάζει δυναμικά. Αν ο κάθε πάροχος έδινε IP σε κάθε χρήστη που έκανε ένα νέο συμβόλαιο για Internet σε λίγα χρόνια θα είχαμε έλλειψη  από διευθύνσεις IP. Δεν είναι αρκετές ώστε να είναι όλοι οι υπολογιστές ενεργοποιημένοι ταυτόχρονα. Παράξενο; Αναλογιστείτε! Μια IP έχει την μορφή: x.x.x.x, με x στο εύρος από 0 έως 255. Σκεφτείτε πόσοι συνδυασμοί μπορεί να υπάρχουν και πόσους είναι ο πληθυσμός της γης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως αν υπάρχου τουλάχιστον δυο ίδιες IP, θα υπάρχει πρόβλημα. Λέγεται IP Address Conflict, σύγκρουση των IP και το router/δρομολογητής που εξυπηρετεί τους δυο υπολογιστές δεν θα ξέρει ποιος είναι ποιος. Οπότε, πάντα έχουμε μία και μοναδική IP για κάθε υπολογιστή. Άρα, ο κάθε υπολογιστής έχει IP η οποία είναι είτε στατική είτε δυναμική και αυτό εξαρτάται από τις ανθρώπινες ανάγκες. Η στατική IP έχει 4 τριάδες φιξαρισμένες και δεν αλλάζουν πχ. 201.374.122.100. Ενώ, η δυναμική IP αλλάζει κάθε φορά που κάνετε restart το ρουτεράκι σας! Δοκιμάστε το βλέποντας την δικιά σας IP στο http://www.whatismyip.com/.

Πως δουλεύει η δυναμική διεύθυνση IP

Η δυναμική διεύθυνση IP είναι η προκαθορισμένη σε μια νέα σύνδεση με έναν πάροχο Internet. Κάθε χρήστης έχει ένα router που κάποιες στιγμές είναι ανοιχτό και κάποιες άλλες κλειστό. Όταν ο χρήστης ανοίγει το router το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να πάρει μία διεύθυνση και να πει σε όλους ότι υπάρχει και αυτός στο Internet. Έτσι, επικοινωνεί με τον πάροχο και του ζητά μια διεύθυνση IP. Θα πάρει μία τυχαία IP από αυτές που είναι διαθέσιμες. Ο πάροχος στην ουσία διαθέτει δύο "τσουβάλια", το ένα με τις IP που είναι ελεύθερες για χρήση και το άλλο με αυτές που είναι δεσμευμένες τις οποίες έχει ήδη δώσει σε χρήστες και δεν μπορεί να τις ξαναδώσει γιατί έχουμε πει πως ο κάθε χρήστης έχει μία μοναδική διεύθυνση IP. Η αντίθετη διαδικασία γίνεται όταν το router απενεργοποιείται. Τότε ενημερώνονται τα συστήματα του παρόχου ότι μια συσκευή βγήκε εκτός δικτύου και η διεύθυνση IP που είχε αυτή η συσκευή είναι πλέον ελεύθερη για τον επόμενο χρήστη που θα την ζητήσει. Αυτό που κερδίζουμε είναι στην ουσία εξοικονόμηση διευθύνσεων. Ένας πάροχος με 10000 διευθύνσεις μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα μέχρι και 10000 χρήστες. Όπως με την παραπάνω διαδικασία στατιστικά δεν θα βρίσκονται και οι 10000 ταυτόχρονα. Επομένως με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε τους χρήστες που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.

Πλεονεκτήματα

  • Εξοικονόμηση διευθύνσεων
  • Ασφάλεια

Μειονεκτήματα

  • Μείωση κέρδους όσον αφορά τους παρόχους Internet
  • Αλλαγή διευθύνσεων σε επανεκκίνηση του router 

Γιατί χρειάζεται η στατική IP

Ένα εύλογο ερώτημα είναι για ποιόν λόγο κάποιος να χρειάζεται στατική IP διεύθυνση και να μην χρησιμοποιεί τις δυναμικές που είναι δωρεάν και δεν κοστίζουν τίποτα παραπάνω. Φανταστείτε μία εταιρεία, με 100 Η/Υ που έχει κάποιους server και να παρέχει πληροφορίες, μία ιστοσελίδα και ένα σύστημα διαχείρισης πελατών, στο οποίο οι 40 πελάτες της πρέπει καθημερινά να κάνουν login και να το χρησιμοποιούν. Αν δεν υπήρχαν οι στατικές διευθύνσεις τότε θα έπρεπε κάθε μέρα και για να είμαστε ακριβής κάθε φορά που το δίκτυο της εταιρείας έκανε επανεκκίνηση να ενημερώσει όλους τους πελάτες για την νέα διεύθυνση. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εφικτό και γι αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι στατικές διευθύνσεις όπου όταν κάποιος αγοράσει μία τέτοια διεύθυνση γνωρίζει πως το δίκτυο του είναι πίσω από την συγκεκριμένη διεύθυνση για πάντα, κάθε δευτερόλεπτο, ώρα και μέρα του χρόνου.

Πως δουλεύει η στατική διεύθυνση IP

Σε αντίθεση με την δυναμική IP, κάθε φορά που δημιουργείται ένα νέο συμβόλαιο για Internet με τον πάροχο, παρέχεται μια διεύθυνση IP μοναδική στο όνομα του συμβολαίου η οποία δεν αλλάζει. Σε περίπτωση επανεκκίνησης του τοπικού δικτύου, το router έχει πάλι την ίδια διεύθυνση IP. Ακριβώς όπως γίνεται και με τα σπίτια, δημιουργώντας ένα σπίτι σε μια διεύθυνση, αυτή η διεύθυνση συνήθως δεν πρόκειται να αλλάξει. Έτσι για παράδειγμα, τόσο σήμερα όσο και αύριο θα μένετε στην διεύθυνση Κοτοπούλη 21 και θα έχετε την IP 74.62.33.54.

Μειονεκτήματα

  • Δεν υπάρχει δυνατότητα να εξυπηρετηθούν περισσότεροι χρήστες από τις διαθέσιμες διευθύνσεις. Οι στατικές διευθύνσεις είναι συγκεκριμένες σε πλήθος και στα πλαίσια του IPv4 δεν μπορούν να αυξηθούν.

Πλεονεκτήματα

  • Αύξηση του κέρδους όσον αφορά τους παρόχους Internet. Προσφέροντας στατικές IP αυξάνεται η συνδρομή που καλούμαστε να πληρώσουμε.
  • Πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο του κάθε χρήστη από παντού. Τοποθετώντας σε οποιονδήποτε Browser την IP διεύθυνση έχουμε απευθείας πρόσβαση στο router του σπιτιού μας ή της επιχείρησης μας.

Σχόλια

  1. YΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ?ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ STATIC IP KAI NA ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν έχεις στατική IP προφανώς και δεν αλλάζει. Άρα αν με κάποιον τρόπο μπορέσει να την μάθει ένας κακόβουλος χρήστης μπορέι να κάνει διάφορα. Το να γνωρίζει κάποιος την IP σου δεν σημαίνει και πολλά. Αν έχει γνώσεις και θελει να σου κάνει κακό δεν θα τον σταματήσει το γεγονός οτι θα έχεις δυναμική IP. Οπότε οτιδήποτε και να έχεις είναι θέμα firewall, router, προστασίας στον Υ/Η σου/server που θα τον εμποδίσουν. Δεν έχει καμία σχέση η IP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού