Τι είναι το router ή δρομολογητής




Το router ή δρομολογητής είναι η μια δικτυακή συσκευή που συνδέει δύο ή και περισσότερα δίκτυα ή τμήματα δικτύων. Μια από τις λειτουργίες του router είναι το routing ή δρομολόγηση. Βέβαια, αν και λέγεται router, δεν αναλαμβάνει μόνο την δρομολόγηση των πακέτων από και προς το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένο αλλά παίζει τον ρόλο του switch καθώς και του modem. Όλες αυτές οι λειτουργίες βρίσκοντια σε μια συσκευή και την αποκαλούμε router. Στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε δικτυακές συσκευές που είναι μόνο modem, μόνο switch, μόνο router ή να συνδυάζουν δύο και παραπάνω λειτουργίες. Η απόφαση έρχεται αφού είναι ξεκάθαρο το τι θέλετε να κάνει. Ο σκοπός της δρομολόγησης είναι να μεταφέρει το πακέτο που δέχεται μέσω της πιο σύντομης διαδρομής στον παραλήπτη που πιστεύει πως είναι ο σωστός. Στα Δίκτυα Υπολογιστών, ο κριτής για αυτή την απόφαση είναι το router, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε αρκετά πιο μεγάλα δίκτυα. Είναι απαραίτητο λοιπόν για να συνδεθείτε και να μπορέσετε να επικοινωνήσετε με αυτό που αποκαλούμε InternetΤο Internet είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απ υπολογιστές στον κόσμο. Έτσι, πρακτικά το Router είναι το μέσο για να συνδεθούμε σε κάποιον υπολογιστή ή αλλιώς server σε κάποιο σημείο σε όλον τον πλανήτη. Μια σύνδεση δεν είναι τίποτα άλλο από δύο μέρη, τον πελάτη που κάνει την αίτηση και τον server που δίνει την απάντηση.

Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών

Ένα δίκτυο υπολογιστών είναι κάποιοι υπολογιστές συνδεδεμένοι μεταξύ τους με ένα μέσο. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα μιλάμε για πάνω από 2 υπολογιστές και το μέσο θα μπορεί να είναι ένα router στο οποίο συνδέονται ασύρματα ή και ενσύρματα, ή κάποιο switch. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για το πώς να συνδεθούν κάποιοι υπολογιστές μεταξύ τους. Ωστόσο, σημασία έχει ότι θα πρέπει ανεξάρτητα τον τρόπο να είναι όλοι συνδεδεμένοι και να ανταλλάσσουν πληροφορία.

Router vs Modm vs Switch

Όπως αναφέραμε στην αγορά μπορείτε να βρείτε τα modem, τα router και τα switches. Τα modem απλά επιτρέπουν την σύνδεση στο internet και κάνουν αυτό που λέμε διαμόρφωση του σήματος. To router χρησιμοποιείται για την δημιουργία ενός τοπικού δικτύου (για την δρομολόγηση των πακέτων και την σύνδεση των κόμβων του). Μια συσκευή που είναι modem και router προωθεί όσα πακέτα λαμβάνει άρα εκτελεί την λειτουργία της δρομολόγησης αλλά και επιτρέπει με τις κατάληλες διαμορφώσεις και τεχνικές να συνδεθούμε στο αναλογικό τηλεφωνικό καλώδιο στον πάροχο του Internet που έχουμε εγκαταστήσει. Τέλος το switch απλά μας επιτρέπει να συνδέσουμε παραπάνω από ένα ethernet καλώδα στις θύρες του.

Ποιό να επιλέξω για να συνδεθώ στο Internet;

Αυτό που σας ενδιαφέρει ως τελικός χρήστη είναι ότι το modem είναι η απλούστερη συσκευή με την οποία μπορείτε να συνδεθείτε στο Internet, και μόνο ένας υπολογιστής μπορεί να έχει σύνδεση μέσω αυτού (εκτός εάν χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες Internet sharing του λειτουργικού σας).

Το modem/router επιτρέπει την κατευθείαν σύνδεση περισσότερων υπολογιστών στο Internet. Αυτοί οι υπολογιστές θα συνδεθούν στο router είτε ενσύρματα μέσω ethernet, είτε ασύρματα, εάν η συσκευή προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Ο router αναλαμβάνει να "προωθήσει" τα δεδομένα από τους διάφορους υπολογιστές προς το Internet, αλλά και να "μοιράσει" τα δεδομένα που προέρχονται από το Internet και προορίζονται για τους διάφορους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι σε αυτόν.

Τέλος πρέπει αν γνωρίζετε όπως είπαμε και παραπάνω οι routers έχουν και ενσωματωμένο firewall, δηλαδή ένα σύστημα που προστατεύει τους υπολογιστές σου από απειλές που προέρχονται από το Internet οπότε σίγουρα είναι καλύτερα να προτιμήσετε ένα modem/router, κυρίως λόγω της δυνατότητας παροχής πρόσβασης στο Internet σε περισσότερους από έναν υπολογιστές αλλά κια της επιπλέον ασφάλειας που προσφέρει.

Το Router σε παγκόσμιο επίπεδο

Εξηγήσαμε τι είναι το router ή δρομολογητής σε ένα σπιτικό δίκτυο (τοπικό δίκτυο). Τι γίνεται όμως σε ολόκληρο το Internet; Πόσα router υπάρχουν και ποια είναι η λειτουργία τους; Όταν συνδέουμε κάποιους υπολογιστές μεταξύ τους, μπορούμε να πούμε ότι δομούν ένα υποδίκτυο.
Πολλά υποδίκτυα μαζί δομούν ένα δίκτυο και όταν αναφερόμαστε σε όλον τον κόσμο, το Internet είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που υπάρχει σήμερα. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως σε ένα σπίτι μπορεί να υπάρχουν 3 κινητά, 2 laptop και 1 tablet.
Όλα αυτά συνδέονται στο router του σπιτιού και έχουν δημιουργήσει αυτομάτως ένα υποδίκτυο. Στην πόλη που βρίσκεται το σπίτι αυτό, υπάρχουν και άλλα σπίτια με τα δικά του υποδίκτυα, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν όλη την πόλη, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, το μεγαλύτερο από όλα είναι το Internet στο οποίο είναι συνδεδεμένοι όλοι.

Εγκατάσταση του Router

Η εγκατάσταση ενός router ολοκληρώνεται αφού έρθετε σε επικοινία με έναν πάροχο Internet και σας ενημερώσουν πως η γραμμή σας είναι έτοιμη. Κάθε router έχει ένα power κουμπί που το ενεργοποιεί. Πριν το πατήσετε θα πρέπει να συνδεθεί με μια τηλεφωνική γραμμή (μέσω του βύσματος RJ11 - τηλεφωνικό καλώδιο) και σε περίπτωση που μιλάμε για ενσύρματη σύνδεση και με ένα ethernet καλώδιο τύπου RJ45 σε κάποιον υπολογιστή (προεραιτικό βήμα). 
Αφού τα κάνετε αυτά, δοκιμάστε να συνδεθείτε, χρησιμοποιώντας το κινητό σας με τον κωδικό που βρίσκεται σε κάποια καρτέλα στο πίσω μέρος του router ή χρησιμοποιώντας ένα ethernet καλώδιο απευθείας με έναν υπολογιστή. Ίσως διαρκέσει 3 με 5 λεπτά η σύνδεση με τον πάροχο.

Τι πρέπει να ξέρω για τις ρυθμίσεις του router

Ένα router, μπορεί να ρυθμιστεί από έναν οποιοδήποτε υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος σε αυτό. Ποιές μπορεί να είναι οι πιθανές ρυθμίσεις στο router;

  • Αλλαγή του κωδικού πρόσβασης.
  • Ενεργοποίηση του MAC φίλτρου προστασίας.
  • Αλλαγή του SSID.
  • Ενεργοποίηση του Port Forwarding.
  • Ενεργοποίηση προστασίας ιστοσελίδων για μικρά παιδιά.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις και πολλές ακόμη γίνονται με την χρήση του browser σας. Στον browser συνηθίζουμε να βάζουμε URL όπως facebook.com αλλά μπορούμε να βάλουμε και IP διευθύσεις όπως 192.168.1.1. Άρα λοιπόν, στην γραμμή διευθύνσεων θα πρέπει να πληκτρολογήσετε την διεύθυνση του router σας (μπορείτε να την βρείτε στο πίσω μέρος του router η ρωτήστε τον πάροχο σας).
Τα σημαντικά σημεία είναι όταν βάζετε τον κωδικό σας και το email σας ώστε να συνδεθεί με το κέντρο. Πολλές φορές όταν δεν έχετε Internet φταίει αυτό ακριβώς οπότε πρέπει να μπείτε εκεί και να τα ξαναβάλετε και να κάνετε αποθήκευση. Ένα άλλο σημαντικό είναι το routing table και συγκεκριμένα το Port forwarding. Ϊσως το χρειαστείτε κάποια στιγμή όταν θα θέλτε να συνδεθεί κάποιος απο το Internet στον δικό σας υπολογιστή.

Πως είναι όλα συνδεδεμένα

Είπαμε και παραπάνω ότι στο Internet όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, τόσο τα μέσα σύνδεσης πχ. Wi-Fi, UDP καλώδιο κτλ όσο και το λογισμικό. Για να υπάρχει μία αξιόπιστη μετάδοση πληροφορίας, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Οι κανόνες με τους οποίους μεταφέρεται η πληροφορία λέγονται πρωτόκολλα. Το τι ακριβώς είναι πρωτόκολλα θα αναλυθεί σε άλλο post. Κάθε μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη έχει μια IP διεύθυνση και στέλνει / δέχεται πακέτα που περιέχουν πληροφορία. Αυτό μπορούμε να το παρομοιάσουμε με τον ταχυδρόμο που στέλνει γράμματα σε κάθε ένα σπίτι, απλά σε πολύ πολύ πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, γιατί μιλάμε για ρεύματα και τάσεις.


Στο Skroutz μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα από router για να αγοράσετε.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού