Τι είναι το Modem

Το Modem, μια συσκευή που όλοι γνωρίζουμε πως είναι απαραίτητη για την σύνδεση στο Internet. Είναι τα αρχικά γράμματα απο τα ΜΟdulator και DEModulator, με άλλα λόγια διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση. Το modem είναι ο ενεργός δικτυακός εξοπλισμός που επιτρέπει την μεταφορά ψηφιακών δεδομένων μέσα από μια απλή αναλογική τηλεφωνική γραμμή (PSTN). Έτσι λοιπόν μερικές φορές χρειάζεται να αλλάξουμε την συχνότητα, το πλάτος, ή ακόμη και τη φάση του σήματος ώστε να φτιάξουμε ένα νέο σήμα και να μπορεί να περάσει απο το κανάλι με επιτυχία. Όλες αυτές οι αλλαγές που μπορεί να υποστεί ένα σήμα τις καλούμε με τον όρο διαμόρφωση τυο σήματος και ο υπέυθυνος για αυτη τη δουλειά είναι προφανώς το modem!Γιατί χρειάζεται το modem

Όπως όλοι θα γνωρίζουμε ο υπολογιστής έχει ώς έξοδο σήμα με 0 και 1 δηλαδή ψηφιακό. Οι τηλεφωνικές γραμμές απο την άλλη έχουν αναλογικό σήμα, δυστυχώς η ευτυχώς έτσι ήταν η ρύθμιση του ΟΤΕ και των άλλω υπηρεσιών πριν απο χρόνια, πριν ακόμη εμφανιστεί το Internet. Είναι επίσης γνωστό πως ένα ψηφιακό σήμα δεν μπορεί να γίνει ένα με το αναλογικό. Άρα, δεδομένα προς και απο τον υπολογιστή μας για να γίνουν κατανοητά πρεπει νε μετατραπούν σε ψηφιακά και αναλογικά αναλόγως την κατεύθυνση.

Διαφορετικοί τύποι Modem

Υπάρχουν δύο συνηθισμένοι τύποι μόντεμ:
  • Τα μόντεμ ευρείας ζώνης. Τα μόντεμ ευρείας ζώνης συνδέονται είτε σε καλωδιακό κύκλωμα είτε σε ψηφιακή συνδρομητική γραμμή (Digital Subscriber Line, DSL) και προσφέρουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Internet.
  • Τα μόντεμ σύνδεσης μέσω τηλεφώνου. Τα μόντεμ σύνδεσης μέσω τηλεφώνου συνδέονται στο Internet χρησιμοποιώντας γραμμή τηλεφώνου, συνήθως με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από ότι τα μόντεμ ευρείας ζώνης.

Comments

  1. gamitheite..hsaste oylloi pousthdes

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router