Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι το Modem

Το Modem, μια συσκευή που όλοι γνωρίζουμε πως είναι απαραίτητη για την σύνδεση στο Internet. Είναι τα αρχικά γράμματα απο τα ΜΟdulator και DEModulator, με άλλα λόγια διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση. Το modem είναι ο ενεργός δικτυακός εξοπλισμός που επιτρέπει την μεταφορά ψηφιακών δεδομένων μέσα από μια απλή αναλογική τηλεφωνική γραμμή (PSTN). Έτσι λοιπόν μερικές φορές χρειάζεται να αλλάξουμε την συχνότητα, το πλάτος, ή ακόμη και τη φάση του σήματος ώστε να φτιάξουμε ένα νέο σήμα και να μπορεί να περάσει απο το κανάλι με επιτυχία. Όλες αυτές οι αλλαγές που μπορεί να υποστεί ένα σήμα τις καλούμε με τον όρο διαμόρφωση τυο σήματος και ο υπέυθυνος για αυτη τη δουλειά είναι προφανώς το modem!Γιατί χρειάζεται το modem

Όπως όλοι θα γνωρίζουμε ο υπολογιστής έχει ώς έξοδο σήμα με 0 και 1 δηλαδή ψηφιακό. Οι τηλεφωνικές γραμμές απο την άλλη έχουν αναλογικό σήμα, δυστυχώς η ευτυχώς έτσι ήταν η ρύθμιση του ΟΤΕ και των άλλω υπηρεσιών πριν απο χρόνια, πριν ακόμη εμφανιστεί το Internet. Είναι επίσης γνωστό πως ένα ψηφιακό σήμα δεν μπορεί να γίνει ένα με το αναλογικό. Άρα, δεδομένα προς και απο τον υπολογιστή μας για να γίνουν κατανοητά πρεπει νε μετατραπούν σε ψηφιακά και αναλογικά αναλόγως την κατεύθυνση.

Διαφορετικοί τύποι Modem

Υπάρχουν δύο συνηθισμένοι τύποι μόντεμ:
  • Τα μόντεμ ευρείας ζώνης. Τα μόντεμ ευρείας ζώνης συνδέονται είτε σε καλωδιακό κύκλωμα είτε σε ψηφιακή συνδρομητική γραμμή (Digital Subscriber Line, DSL) και προσφέρουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Internet.
  • Τα μόντεμ σύνδεσης μέσω τηλεφώνου. Τα μόντεμ σύνδεσης μέσω τηλεφώνου συνδέονται στο Internet χρησιμοποιώντας γραμμή τηλεφώνου, συνήθως με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από ότι τα μόντεμ ευρείας ζώνης.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως να εγκαταστήσετε το router σας

Το Internet είναι το μεγαλύτερο απο τα Δίκτυα που υπάρχουν. Συνδέονται σε αυτό άπειρα υποδίκτυα διάφορων ειδών. Για να συν δεθείς και εσύ αγαπητέ αναγνώστη θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που λέγεται Router ή Modem. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως κάνουμε την σύνδεση και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να λειτουργούν όλες οι συσκευές μας σωστά.

Δεν έχετε Internet? Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει ένα λαμπάκι στο router σας και να υπάρξει διακοπή στην σύνδεσή σας με το διαδίκτυο. Πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται είτε τοπικά, με την σύνδεση σας στο ρούτερ είτε δυσλειτουργία στα κεντρικά του παρόχου. Παρακάτω αναφέρονται κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε ώστε αρχικά να εντοπίσετε το πρόβλημα και έπειτα να επαναφέρετε μόνοι σας την σύνδεση.

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο router

Κάθε router απο μπροστά έχει ένα πλήθος απο λαμπάκια που αναδεικνύουν τι ακριβώς λειτουργεί, τι όχι και τι έχει πρόβλημα. Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια σύντομη περιγραφή για το κάθε λαμπάκι, για το τι είναι και γιατί χρησιμοποιείται καθώς και τι κοινά προβλήματα υπάρχουν.