Τι είναι και πως λειτουργεί το VPN(Virtual Private Network)

Το VPN η αλλιώς Virtual Private Network είναι μια πολύ σημαντική τεχνολογία που χρησιμοποιείται ευρέως! Συνήθως απαιτεί από τους απομακρυσμένους χρήστες του δικτύου πιστοποίηση, και συχνά ασφαλίζει τα δεδομένα με τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να εμποδισθεί η διάδοση των ιδιωτικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους. Ένα ακόμη σημαντικό είναι ότι μειώνει το κόστος, επειδή δεν χρειάζεται φυσική μισθωμένη γραμμή για τη σύνδεση απομακρυσμένων χρηστών σε ένα Intranet...



Ο λόγος που δημιουργήθηκε είναι ο στρατός! Όπως θα φαντάζεστε για λόγους ασφάλειας και για να μην μπορεί κανείς να υποκλέψει συνομιλίες και δεδομένα. Σήμερα χρησιμοποιείται απο πολλούς χρήστες που επιδιώκουν μια επιπλέον ασφάλεια στην σύνδεσή τους. Η κεντρική ιδέα είναι οτι με το VPN η σύνδεση που γίνεται και βγαίνει στο Internet δεν ακολουθεί μια τυχαία διαδρομή όπως όλες για να φτάσει στον προορισμός της αλλά ακολουθεί ένα δικό του ξεχωριστό κανάλι. Με αυτό το τρόπο δεν μπορεί κανείς να μπει ανάμεσα και να κλέψει η να ακούσει πληροφορίες που μεταδίδονται.


Ας δούμε τώρα πως ακριβώς λειτουργεί. Αρχικά πρέπει να καταλάβετε οτι όταν ένας υπολογιστής θέλει να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο ανεξάρτητα απο το που είναι αυτό που κάνει έιναι να πει στο router του "Θέλω να επικοινωνήσω με την IP x.x.x.x". Έπειτα ο router λέει στον επόμενο δρομολογητή (πιθανώς είναι μέσα στον πάροχο) "Θέλω να επικοινωνήσω με την IP x.x.x.x". Ο δρομολογητής αυτό είναι συνδεδεμένος με άλλους 10 ασ πούμε ανάλογα με την περιοχή και ο κάθε ένας απο τους 10 έχει ένα εύρος IP. Οπότε κοιτάει που ακριβώς βρίσκεται η IP αυτή και λέει σε εκείνον τον δρομολογητή "Θέλω να επικοινωνήσω με την IP x.x.x.x". Το ίδιο συμβαίνει και τον επόμενο δρομολογητή κοκ. Οπότε σε γενικές γραμμές είναι σχεδόν τυχαίο απο το ποιους δρομολογητές θα περάσει το μήνυμά για να φτάσει στον τελικό παραλήπτη. Εδώ μπαίνει το VPN δίκτυο όπου ουσιαστικά δεν επιλέγει ο κάθε δρομολογητής για του που θα στείλει το μήνυμα. Δημιουργείται ένα κανάλι και υπάρχει μια ασφαλής επικοινωνία μεταξύ τους!

Υπάρχουν διάφορα VPN δίκτυα:

  • Τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για την σήραγγα της κυκλοφορίας
  • Το Τερματικό σημείο της σήραγγας, δηλαδή, την άκρη πελάτη ή την άκρη του δικτύου παροχής
  • Το εάν προσφέρουν από σελίδα-σε-σελίδα ή απομακρυσμένη σύνδεση πρόσβασης
  • Τα επίπεδα ασφαλείας που παρέχονται
  • Το στρώμα του OSI που παρουσιάζουν για τη σύνδεση του δικτύου, όπως κυκλώματα επιπέδου 2 ή επιπέδου 3 σύνδεσης με το δίκτυο.
Διαβάστε πως να στήσετε ένα VPN δίκτυο απο Ubuntu

Δείτε πως να στήσετε ένα VPN δίκτυο απο Windows 7

Δείτε επίσης: http://learn4programming.blogspot.gr/2012/07/why-should-i-use-vpn.html

Σχόλια

  1. Πολύ κατατοπιστικά τα άρθρα σας. Ευχαριστούμε για τον κόπο σας. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού