Μοντέλο OSI & TCP/IP

Αυτό το άρθρο περιέχει μια περίληψη σχετικά με το μοντέλο OSI και το TCP/IP. Θα δούμε τι ακριβώς είναι το καθένα που χρησιμοποιείται και τι ομοιότητες-διαφορές έχουν ώστε να αποφύγετε την σύγχυση! Τέλος θα δούμε τον σωστό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος στο δίκτυο.






Το μοντελο OSI

Το μοντέλο OSI είναι ένα θεωρητικό μοντέλο και δεν χρησιμοποιείται στην πράξη. Είναι πιο πολύ ένα μοντέλο αναφοράς και αυτό που έχει επικρατήσει σήμερα. Αποτελείται απο 7 επίπεδα ξεκινώντας απο το φυσικό και ανεβαίνοντας φτάνουμε στο επίπεδο εφαρμογής στο οποίο υπάρχει και μια διεπαφή με τον χρήστη. Με άλλα λόγια ο χρήστης δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στο φυσικό επίπεδο η στο επίπεδο δικτύου και δεν θα έπρεπε κιόλας. Αυτό που βλέπει και μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι ίσως τα 3 τελευταία επίπεδα και πιο πολύ το επίπεδο εφαρμογής. Να σημειώσω εδώ οτι αυτό που χρησιμοποιήτε σήμερα αντίθετα με την παρακάτω θεωρία του OSI λέγεται TCP/IP!


Φυσικό επίπεδο(Physical layer): Διαχειρίζεται την μετάδοση πληροφορίας μέσα απο ένα φυσικό μέσο. Για παράδειγμα εδω ανοίκουν τα καλώδια το router/switch και όλος ο "χειροπιαστός" αν θέλετε εξοπλισμός που χρειάζεται για να δημιουργθεί ένα επιθυμιτό δίκτυο.

Επίπεδο Συνδέσμου Μετάδοσης Δεδομένων(Data Link layer): Απο την στιγμή που έχουμε το μέσο στο οποίο θα περάσει η πληροφορία θα πρέπει να έχουμε και κάποιους κανόνες ώστε να υπάρχει σωστή μετάδοση. Όλοι οι κανόνες, τεχνικές και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την μετάδοση πληροφορίας βρίσκεται εδώ.

Επίπεδο Δικτύου(Network layer): Έχει σχέση με την μεταγωγή, προώθηση και μετάδοση πληροφορίας απο έναν δρομολογητή η router στο άλλο. Αποτελείται και απο τους μηχανισμούς μετάδοσης πληροφορίας όπως το CSMA/CD στα δίκτυα Ethernet.

Επίπεδο Μεταφοράς(Transport layer): Περιγράφει την επικοινωνία μεταξύ διεργασιών και παρέχει στις διεργασίες μια επικοινωνία με το δίκτυο. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα πρωτοκολλά TCP και UTP.

Επίπεδο Συνεδρίας(Session layer): Περιγράφει τους κανόνες με τους οποίους δημιουργείται μια συνεδρίας και επικοινωνία μεταξύ διεργασιών.

Επίπεδο Παρουσίασης(Presentation layer): Σχετίζεται με την μορφοποίηση των δεδομένων ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή αναπαράσταση ανεξάρτητα με το λειτουργικό σύστημα.

Επίπεδο Εφαρμογών(Application layer): Είναι το τελευταίο επίπεδο και έχει σχέση με την περιγραφή διάφορων πρωτοκόλλων για την λειτουργία των διεργασιών. Για παράδειγμα ftp, stfp, ssh, http κτλ

Τα 7 στρώματα αυτά υπάρχουν σε όλους τους υπολογιστές/δρομολογητές? Σαφώς ΟΧΙ. Στους δρομολογητές απο τους οποίους αποτελείται το Internet αποτελείται μόνο απο τα 3 πρώτα δηλαδή το Plysical, Datalink και Network layer και αυτό γιατί δεν είναι απαραίτητα τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει κάποιος χρήστης πάνω απο κάθε δρομολογητή να δει δεδομένα. Το μόνο που κάνουν είναι να παίρνουν και να προωθούν πακέτα.

Επίλυση προβλημάτων στο Δίκτυο

Ας υποθέσουμε πως κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στο δίκτυο μας και δεν ξέρουμε τι και που ακριβώς έιναι. Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε, "Μήπως φταίει ο Υ/Η;", "Μήπως φταίει το router;", "Μήπως ο πάροχος; (ΟΤΕ, Forthnet, κτλ)". Απο που αρχίζουμε λοιπόν για να βρούμε την λύση?

Η λογική είναι πολύ απλή και εύκολη! Πρέπει στο βάθος του μυαλού μας να έχουμε το μοντέλο OSI και να εξετάσουμε ένα ένα τα επίπεδα. Προφανώς δεν χρειάζεται αποστήθιση και να θυμόμαστε λεπτομέρεις αλλά πρέπει να ξέρετε τα βασικά και σε τι αναφερεται οτ κάθε ένα.

Τα προβλήματα συνήθως είναι είτε στο φυσικό επίπεδο είτε το επίπεδο δικτύου.
  • Στο Physical layer μπορεί να έχουμε προβλήματα με τα καλώδια. Για παράδειγμα να μην έχουν μπει σωστά στις υποδοχές του H/Y ή να είναι κομμένο κάπου. Αν τα έχουμε πολύ καιρό μπορεί να έχουν φαγωθεί ή να υπάρχει θόρυβος! Εδώ εντάσσονται επίσης τα προβλήματα με το router/modem/switch και τυχόν βλάβες τους. Οτιδήποτε έχει να κάνει με βλάβη συσκευής και hardware θέματα.
  • Στο Data Link / Network layer μπορεί να έχουμε προβλήματα με με την σύνδεση. Στα windows στη γραμμή έναρξης θα εμφανίζει μια κόκκινη σημαία ότι υπάρχει σύνδεση δηλαδή αλλά κάτι φταίει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού