Τι είναι το QoS (Quality of Service)

Το QoS (quality of service) είναι ένας όρος που σχετίζεται με την κίνηση των δεδομένων στα δίτκυα. Σε γενικές γραμμές ο μηχανισμός αυτός προσπαθεί να δώσει προτεραιότητα σε κάποια πακέτα που βγαίνουν απο το router στο internet ώστε η συγκεκριμένη εφαρμογή που χρησιμοποιεί αυτά τα πακέτα να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη καθυστέρηση. Εκτός απο την προτεραιότητα που εφαρμόζει το QoS υλοποιεί και έναν classification μηχανισμό στα δεδομένα κίνησης.




Classification στη κίνηση δεδομένων

Ουσιαστικά ο μηχανισμός αυτός προσπαθεί να μαρκάρει και να αναγνωρίσειτα διάφορα πακέτα που πρόκειται να εξέλθουν απο το router σας. Αναγνωρίζει λοιπόν αν πρόκειται για steaming video, voice over IP, κάποια συνομιλία στο skype, email κτλ. Φανταστείτε λοιπόν οτι κάποια πακέτα όπως μια συνομιλία στο skype μαρκάρεται και παίρνει μεγαλύτερη προτεραιότητα απο τα υπόλοιπα. Έτσι ακόμη κι αν κάποιος κατεβάζει στο τοπικό μας δίκτυο τα πακέτα που σχετίζονται με το skype δεν θα καθυστερούν καθόλου(ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν λιγότερο). Συνήθως μπορούμε να ελέγξουμε το τοπικό μας δίκτυο, ποιός είναι online, ποιός κατεβάζει και τι ακριβώς γίνεται αλλά στην περίπτωση μιας εταιρείας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά.

QoS queeing
Οι ουρές που φαίνονται και παραπάνω είναι απλόί buffers στο router και γενμίζουν ανάλογ αμε την κυκλοφορία που υπάρχει. Η δουλειά του συγκεκριμένου μηχανισμού είναι να γνωρίζει κάθε στιγμή πότε πρέπει να αρχίσει να αφήνει λιγότερα σημαντικά πακέτα να "τρώνε" το bandwidth της σύνδεσης. Δείτε ένα σχετικό video...

Παράδειγμα για περισσότερη κατανόηση
Εάν έχετε ένα αυτοκινητόδρομο στο οποίο κινούνται πολλά αυτοκίνητα(έστω οτι είναι ώρα αιχμής) θα υπάρχει κίνηση. Ας υποθέσουμε τώρα οτι σε κάποιο σημείο υπάρχει ένα ασθενοφόρο που πηγαίνει σε κάτι έκτακτο και δεν μπορεί να περιμένει. Τι θα γίνει? Προφανώς όλα τα αυτοκίνητα θα κάνουν στην άκρη και θα αφήσουν το ασθενοφόρο να περάσει γιατί θα έχει προτεραιότητα.
Κάπως έτσι είναι και στον υπολογιστή αν αντί για αυτοκίνητα έχουμε πακέτα και αντί για αυτοκινητόδρομο έχουμε συνδέσεις μεταξύ router/δρομολογητών. Εάν έχετε μια εφαρμογή λοιπόν όπως το skype η κάποιο παρόμοιο και μιλάτε θέλετε τα πακέτα που φεύγουν απο τον υπολογιστή σας και τα πακέτα που έρχονται να μην αργούν πολύ. γιατί αν αργούν θα υπάρχουν διακοπές και δεν θα καταλαβαίνει ο ένας τι λέει ο άλλος. Σε ένα τοπικό δίκτυο που αποτελείται απο 5-10 υπολογιστές όλα τα πακέτα φεύγουν μαζί ανεξάρτητα απο την διαδρομή που θα ακολουθήσουν μετά. Σε περίπτωση που κάποιοι χρήστες κατεβάζουν η φορτώνουν πολύ το δίκτυο το πακέτα ομιλίας σας θα φύγει μεν αλλά με καθυστέρηση, Το ίδιο και απο την απέναντι μεριά. Αυτό που θέλουμε δηλαδή είναι έναν μηχανισμό ώστε τα πακέτα που προορίζονται για ομιλίας και άλλες επείγον εφαρμογές να έχουν προτεραιότητα και όλα τα υπόλοιπα να κάνουν στην άκρη όπως και τα αυτοκίνητα.
Η μαγική λέξη είναι QoS! Είναι σημαντικό ότι το QoS ρυθμίζεται σε κάθε έναν δρομολογητή οπότε αν το τοπικό σας δίκτυο είναι πολύπλοκο θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε σε όλους. Αυτή ήταν μια εισαγωγή στο QoS και ελπίζω να καταλάβατε τι περίπου είναι και γιατί το χρειαζόμαστε.


Περισσότερες πληροφορίες: http://web.teledynamic.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δεν δουλεύει το Internet σωστά? Δείτε τι σημαίνουν τα LED λαμπάκια στο router σας

Κόπηκε το Internet? Τα 5 πιο πιθανά αίτια για να το επαναφέρεις άμεσα

Vodafone H300S router: Πλήρης οδηγός χρήσης του εξοπλισμού